Збіг обставин чи добре продумана акція?

Нещодавно участь у чеському фестивалі в Празі для ніжинського ансамблю «Народна криниця» закінчилась скандалом. Артисти втрапили в халепу, бо після прибуття на місце їм повідомили, що виступатимуть вони не в чеському університеті, як домовлялися з організаторами, а в Російському центрі культури. Побачивши прапори агресора, колектив відмовився від виступу і повернувся в Україну.

Ця ситуація склалася ще місяць тому, але набула гучного розголосу цього тижня. З 29 по 30 вересня ансамбль «Народна криниця» на запрошення представників львівського творчого об’єднання «Галицька муза» поїхав на гастролі до Праги. Вже у Празі на колектив очікували неприємні несподіванки. В останню мить перед виступом артисти довідалися, що мають давати концерт у Російському центрі культури. Інформація про це розлетілась Інтернетом і зчинила шквал критики в бік «Народної криниці». Проте артисти запевняють, що ні в чому не винні, а їх просто підставили.

«Запрошення на участь у мистецьких заходах від львівського творчого об’єднання «Галицька муза» неодноразово надходили на електронну пошту нашого училища, – пояснює керівник ансамблю «Народна криниця» Ольга Синиця. – Та завжди були надто високі ціни на квитки і проживання. Цього ж разу ціна була прийнятна, тому ми й вирішили відвідати Прагу. Там мали відбуватися мистецькі заходи і про те, що можуть виникнути якісь негаразди, навіть не думали. Адже ми їхали не тільки на фестиваль, а й на День Праги. Відповідно до договору, який ми уклали із львівським творчим об’єднанням «Галицька муза», виступ мав відбутися в чеському університеті, тому ми ретельно підбирали молодіжну програму, готувалися до виступу. Нам було цікаво представити своє мистецтво празьким студентам. Про зміну часу та місця виступу нам ніхто не повідомив. Коли ми прибули за адресою, то перше, що я побачила, – це російський прапор. Я сказала хористам не виходити з автобуса і пішла подивитися. Там було написано «Російський науково-культурний центр». Ми туди навіть не заходили і, відмовившись від участі в концерті, поїхали назад в Україну».

Ніжинські артисти вважають, що їх підставив керівник центру «Галицька муза» Микола Шевчук.

«Ми вимагали від Шевчука пояснень. Казали, що мали виступати в якомусь університеті, – розповідає Ольга Синиця. – А він відповів, що ми повинні саме там виступити. На що я відповіла, що наш колектив не згоден виступати в культурному центрі країни, яка веде війну з Україною».

Директор департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Левочко запевнив, що не залишить цю ситуацію поза увагою.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"