Зарплати контрактників зросли

З січня цього року значно виріс оклад військовослужбовців за контрактом. Більше ніж 10 тисяч гривень відтепер буде отримувати звичайний рядовий. Та окрім офіційної зарплатні, до цієї суми додається одноразова матеріальна допомога, доплата за винаймання квартири, доплата за ранги та участь в Операції об’єднаних сил. Загалом за перший місяць служби військовослужбовець, який вперше підписав контракт, може отримати 25 тисяч гривень.

Торік Чернігівський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки на 100% виконав план призову на строкову військову службу та план по контрактній службі. Відтак за минулий рік понад 800 чоловік уклали контракт на проходження військової служби, і 25% з них – жінки.

Одне з головних завдань центру на цей рік – продовження укомплектування військових частин військовослужбовцями за контрактом, а також комплектування підрозділів і частин бойового складу сухопутних військ і військ морської піхоти. Вже за перший квартал цього року Чернігівський територіальний центр має підготувати 450 таких військовослужбовців.

«В зв’язку з подіями, які відбулися восени минулого року в Керченській протоці, нам потрібно забезпечити захист південних напрямків з боку моря, – інформує полковник, військовий комісар Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Криворучко. Саме тому зараз активно йде формування бригад морської піхоти».

 

Назва нова, а суть та ж

Назва «Чернігівський обласний військкомат» перестала існувати, зараз це «Чернігівський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки». По суті, керівники установ лишилися, але додалися підрозділи.

«У минулому році на базі чернігівського і козелецького військових комісаріатів  провели експеримент з метою покращення виконання тих завдань, які покладені на нашу установу, – пояснює Олександр Криворучко. – Відтак був створений цілий сектор з призову. Зараз йде розподіл функціональних завдань між підрозділами. Наприклад, новий підрозділ рекрутингу, якого раніше не було у військових комісаріатах, займається агітацією і підготовкою військових контрактників. Крім того, з’явився підрозділ психологічної перевірки (психологічний відбір кандидатів, – Авт.). Я вважаю, він необхідний. Адже зараз понад 40% кандидатів відсіюються саме під час психологічної перевірки».

 

Кому можна на контракт?

На військову службу за контрактом приймаються громадяни до 60 років, які за станом здоров’я придатні до проходження військової служби. Особливістю прийняття на військову службу в 2019 році є те, що відповідно до гендерної політики, жінки тепер проходять службу та виконують всі військові обов’язки на рівні з чоловіками.

«Якщо раніше був визначений перелік посад, до яких допускалися жінки, то зараз ці обмеження зняті, – наголошує Олександр Криворучко. – Жінки мають право проходити службу нарівні з чоловіками на будь-якій посаді. Та все ж командир військової частини враховує особливості конкретних посад. Адже заряджені снаряди в артилерії можуть досягати ваги понад 40 кілограмів. І тягати таку вагу жінці-військовослужбовцю не так-то й легко, особливо під час бою. Та з іншого боку, як свідчить практика, жінки більш відповідальні. Вони йдуть в добовий наряд, як і чоловіки, а в деяких моментах -  значно уважніші».

Зараз приділяється велика увага відбору кандидатів на службу за контрактом. Не допускають до служби судимих, осіб з низькими моральними якостями, схильних до вживання наркотичних речовин і алкогольних напоїв, а також людей з сепаратистськими переконаннями і тих, хто має тісні родинні або дружні зв’язки з людьми, які проживають на території Росії.

«Всі кандидати на контрактну службу проходять ретельну перевірку декількома службами. Перш за все вони перевіряються через електронну базу «Миротворець», а вже потім, якщо проходять цю перевірку, їх перевіряє поліція, – пояснює Олександр Криворучко. – Остання перевірка – військовою контррозвідкою Служби безпеки України. Саме вони перевіряють, благонадійний кандидат чи ні. І не факт, що вас не візьмуть, якщо у вас є родичі в Росії. Були такі випадки: приходили чоловіки – жителі сільської місцевості прикордонних районів Чернігівщини, погляди мали сепаратистські, але йшли у військо, щоб заробити гроші. Таким кандидатам толерантно відмовляли».

Ті, хто має перерву між службою у війську менше одного року, направляються відразу в частину, а тих, хто давно проходив службу або не служив в армії, відправляють на навчання, як правило, в «Десну» на три місяці.

 

Зарплати підвищили!

З 1 січня 2019 року підвищено грошове забезпечення військовослужбовцям. В середньому по Україні зарплати військових збільшилося на 35%. Оновлені оклади вони отримають вже у лютому.

«Для тих військовослужбовців, які отримували меншу зарплату, оклад збільшився значимо, для тих, хто більшу – менше, – каже Олександр Криворучко. – Для прикладу, мінімальна (без надбавок) зарплата водія, стрільця складає 10200 грн. Крім цього, всі військовослужбовці, які вперше підписують контракт, отримають одноразову грошову допомогу: 14800 грн – рядовий склад, і 16700 грн – сержантський. Виходить, що за перший місяць в частині людина отримає 25 тисяч гривень. Також військовослужбовець раз на рік може отримати матеріальну допомогу за наявності фонду заробітної плати. Її розмір такий, як місячне грошове забезпечення. Обов’язково раз на рік кожному військовослужбовцю виплачується грошове забезпечення на оздоровлення. Також якщо військовослужбовець за контрактом бере участь в Операції об’єднаних сил, то до офіційної заробітної оплати щомісяця отримує додаткову доплату відповідно до лінії оборони, на якій перебуває: за першу 10000 гривень, за другу і третю – 4500гривень. Контрактники отримують і грошові компенсації за оренду житла: в обласних центрах – 2550 грн на місяць, в інших населених пунктах – 1700 грн. Та якщо в сім’ї троє і більше осіб, то ця сума збільшується в півтора рази».

 

Планують забезпечувати житлом

Для того, щоб контрактники прийшли на військову службу і якісно виконували свої обов’язки, потрібно не лише підвищувати зарплатню, а й забезпечувати житлом, – переконані в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

«Питання забезпечення житлом поступово втрачає гостроту, – розповідає заступник обласного комісара, підполковник Вадим Лільчицький. – Вже прийнято Міністерством оборони  рішення продовжити не тільки будівництво квартир для військовослужбовців за контрактом і офіцерів військового складу, але й закупівлю житла за рахунок Міністерства оборони і передачі його в службовий фонд».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"