Запитання без відповідей
про
«жиропотоки» в кишені перевізників

Чернігівська міська рада підготувала проект рішення про чергове покращення… тобто ні, даруйте – про подорожчання проїзду в міському громадському транспорті.  

Заплановано вартість проїзду в тролейбусах підвищити з 1,25 грн. до 1,50, а проїзд в автобусах має подорожчати з 1,75 грн. до 2,25. «Задоволення» проїхати в іржавій маршрутці поки що залишають по 2,50 грн., як і раніше.

З приводу подорожчання, яке готується, прозвучало чимало гострих і цікавих запитань до «слуг народу» 21 червня під час круглого столу. Його організували Ігор Андрійченко і Генадій Висоцький - голова і заступник голови обласної організації партії «Демократичний альянс». Ця партія має дворічний досвід суперечок з владою на тему перевезень пасажирів.

 

Одним нема чого сказати, іншим – показати

Це, напевно, єдиний захід публічного обговорення майбутнього подорожчання проїзду. Однак… Не прийшли представники а ні від влади, ні від перевізників!

Так, начальник управління транспорту і зв’язку Чернігівської міськради Володимир Воронін послався на якусь там зайнятість. Для нього ЩОСЬ стало важливішим, аніж запитання від імені 300 тисяч жителів міста, які платять йому зарплату. Чи, може, зарплата у нього є несуттєвою часткою доходів?

Організатори також звернули увагу на відсутність представників комунальних ЗМІ – телебачення «Новий Чернігів» і газети «Чернігівські відомості». А вони ж, як і пан Воронін, «годуються» з кишень жителів Чернігова.

 

Запитання повисли в повітрі

Переважно запитання звучали на тему перевезень в автобусах і маршрутних таксі. Не тому, що в Комунальному підприємстві «Чернігівське тролейбусне управління» усе добре чи всі чернігівці згодні вирішувати його проблеми вищої ціною квитка. До ЧТУ теж є запитання, але вони, як і саме підприємство, специфічні. 

Як перевіряють подані цифри? Ігор Андрійченко нагадав історію 2011 року. Тоді Антимонопольний комітет в даних перевізників (і лише на їх основі, без додаткових досліджень!) виявив перевищення витрат приблизно на 2,5 мільйона гривень. Водночас управління економіки міської ради ті ж самі дані… не збентежили. Мало того – в міськраді не відреагували й на лист з антимонопольного!

Скільки ж нас? Чи не головне у розрахунку ціни проїзду – пасажиропотік (кількість пасажирів на маршруті за певний час). Однак це, виявляється, таємниця для… самих пасажирів.
Нещодавно пасажиропотоки дослідили студенти Чернігівського державного технологічного університету (ЧДТУ). За те міськрада заплатила ЧДТУ понад 50 тисяч гривень. Але… Пан Воронін повідомив Ігорю Андрійченку, що ті дані НЕ будуть публічними. Мало того – результати досліджень не врахували у розрахунку підвищених тарифів.
Як вам таке, шановні пасажири? Чиновники в сірій будівлі подивилися цифри, а нам, за наші ж гроші – ні гу-гу?! Злі язики подейкують, що оте дослідження замовлене для того, щоб знати, з якого перевізника скільки «на лапу» вимагати. Але ж то – злі язики, що з них взяти…

Вирішують… 5% ринку? Формальним приводом оформлювати папери на подорожчання стали для міськради розрахунки витрат на маршруті №37, подані ПрАТ «Таксосервіс». Це всього лиш 16 автобусів з трьохсот у місті! «По 5% ринку ніяк не можна оцінювати тенденції і весь ринок. Це будь-який бізнесмен скаже», – зазначив Генадій Висоцький. Дійсно, так не робиться в конкурентному бізнесі. А ось в деяких управліннях міськради (транспорту і економіки), виходить, таке буває!

Хто і як приймає рішення? «Минулого разу, в 2011 році, створювалася ефемерна робоча група, до якої не увійшов жоден, хто міг би сказати слово проти, – розповів Ігор Андрійченко. – І нині дізнаюся від пана Вороніна, що вже начебто була якась робоча група, яка дослідила цифри. Тобто все вирішено без громадськості, партій, журналістів – без нікого взагалі».

Проект рішення «передрали»? «Ми проаналізували два документи: рішення про подорожчання від 2011 року і проект рішення 2013 року. Дуже вражає схожість! В цілому різниці нема, це просто копіювання! – заявив Ігор. – Це говорить про те, що підвищення вартості проїзду – не є питання рішення чиновників, а питання формалістичного підходу». Коментарі, як кажуть, зайві.

 

Автобус збирає 1200 за день

Кондуктор згаданого маршруту №37, котра працює на такій «посаді» уже кілька років, в анонімній бесіді розповіла наступне.

По-перше вона спростувала повідомлення ПрАТ «Таксосервіс» про зменшення пасажиропотоку: пасажирів на маршруті менше не стало. По-друге, назвала суму, яку має «здати» екіпаж автобуса (кондуктор і водій): за будній день – 1200 грн., за вихідний – 1100 грн. Їх заробіток – те, що залишиться.

До речі, екіпажі автобусів категорично проти підвищення ціни квитка. Адже в такому разі майже не буде дорожчим (лише на 25 коп.) проїзд у швидшій маршрутці, яку можна вимагати зупинити майже будь-де. Тоді справді поменшає пасажирів в автобусах.

 

У Києві перевізники скромніші!

Завжди дуже конкретний Станіслав Медведський – голова профсоюзу автотранспортників Чернігівської області.

«Говорив з водіями у Києві, які водять «Богдани». Проїзд – 2,50 з врахуванням того, що ці автобуси працюють на дизпаливі, а не дешевому метані. За день водії здають з автобуса лише 800 гривень, за частину яких ще буде заправлений автобус!»

«Щодо нашого тролейбусного парку. Їхні ПАЗики їздять парою своїх же тролейбусних маршрутів – і все. Чому ЧТУ ніколи не бере участь у конкурсах на автобусні маршрути?», – знову звучить запитання, на яке нема кому відповісти.

Профсоюзний діяч нагадав і про водіїв, котрі за кермом – по 16 годин на добу 2-3 дні підряд: «Водій їздить ошелешений. То де поняття безпеки пасажирів?» – наголосив він.

 

Маршрутка дає 800 «чистими» за добу

Пан Медведський, зокрема, викривав надприбутки перевізників.

«На перевезеннях в межах області кілометр має коштувати 22-24 копійки. На міжобласних перевезеннях закон не регулює ціну. Їдуть люди на Київ – платять 33 копійки за кілометр. А на міському маршруті за одну зупинку я маю заплатити 2,50. Де логіка? – назвав він чіткі числа. – На маршруті №12 один мікроавтобус приносить за день 800 гривень. Чистого прибутку! Всім числам, які називаю, я маю офіційне підтвердження. У дружини депутата міськради Сергія Вакуленка на 12-му маршруті ходять 10 машин. В місяць вона за них сплачує 300 гривень податку. Ось і порахуйте».

Порахуємо. Ціна маршрутки «Рута» – 212 тисяч, з переобладнанням на газ метан та іншими витратами, припустимо, аж 240 тисяч. Отже, строк окупності транспорту – лише десять місяців! А перевізники часом жаліються, що не можуть новий транспорт купувати. Брешуть.

 

Що далі?

Ось так балакають люди й ніхто не скаже прямо, мовляв, слід би говорити про те, кого слід перемістити з кабінетів владних у «кабінети» заґратовані.

В сірій будівлі міськради розчерком пера підвищать вартість проїзду. Їм не вперше. Ми ж не малі діти й ця «демократія» у нас уже не перший рік панує. Самі ж підозрюємо, що вже… як кажуть, «все домовлено».

Потім буде «вторая часть марлезонского балета». Нам скажуть: ой, лишенько: автобуси без пасажирів залишаються – слід проїзд маршрутками зробити по три гривні. А то й по 3,50. Можливо, таке стане «подарунком» для чернігівців до Дня знань або на Новий рік.

 

Сергій СТУК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"