Запам’ятайте, що черви їдять й отруйні гриби

 

В розпалі грибний сезон. Проте, чимало людей не мають достатні знання, аби правильно відрізнити їстівні гриби від умовно їстівних або взагалі отруйних. Основними причинами нещасних випадків є вживання неїстівних або умовно їстівних грибів, а також вживання грибів, що мають двійників чи змінилися внаслідок мутації. Можна також отруїтись і старими їстівними грибами, бо ті часто містяться продукти розпаду білків та мають пагубну дію на організм людини.

 Щоб запобігти отруєнню, ні в якому разі не купуйте гриби на ринках і автодорогах, адже Ви нічого не знаєте про місцевість, де вони виросли та досвід грибника - продавця.

Збирайте тільки добре відомі Вам гриби й подалі від доріг, промислових підприємств і сміттєвих звалищ. Особливо уникайте грибів, що мають циліндричну ніжку, в основі якої є обрамлене оболонкою потовщення - "бульба". Не куштуйте сирі гриби на смак.

Не збирайте ушкоджених, в'ялих, червивих або ослизлих грибів. Небезпечними є пластинчаті гриби, бо отруйні маскуються під них. Не слід збирати молоді, незрілі гриби, оскільки їх важко відрізнити від отруйних, а особливо від “блідої поганки”. Вдома ще раз перевірте гриби та усі сумнівні сміливо викидайте, адже краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров'я і життя своєї родини. Не порівнюйте гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.

 Гриби ретельно промийте і зробіть їх кулінарну обробку в день збирання. Інакше в них утворюється отрута. При обробці гриби кип'ятіть не менше 7-ми хвилин, після чого відвар злийте. Лише потім їх можна варити або смажити. Ні в якому разі не використовуйте для приготування страв умовно їстівні гриби, оскільки кількість отрути, яка характерна для кожного виду, не постійна й змінюється від екологічного стану місцевості.

 Запам’ятайте, що черви їдять й отруйні гриби, які не обов’язково повинні мати неприємний запах і смак. Помилково вважати, що опущені у відвар срібні предмети чорніють, а цибуля стає бурою, якщо в каструлі є отруйні гриби.

Первинними ознаками отруєння є нудота, блювота, біль у шлунку, пронос, запаморочення. Якщо після вживання грибів у Вас або членів родини спостерігається погіршення стану здоров’я, негайно викличте швидку медичну допомогу. Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок: необхідно випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту. Коли промивні води стануть чистими, необхідно прийняти активоване вугілля. Після цього слід випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду та лягти на живіт. Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не вживайте їжу, молоко, бо це лише прискорить всмоктування токсинів грибів.

 

 Управління ДСНС у Чернігівській області

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"