«Замінована» Сосниця

Минулого тижня в Сосницькому районі були знайдені і знищені граната та артилерійський снаряд. Ручну гранату РГД-5 часів Другої світової війни «виловили» в річні Убідь у Сосниці, а в селі Лави Сосницького району знайшли артилерійський снаряд калібром 85 міліметрів, який лежав просто на узбіччі.

7 червня група піротехнічних робіт та підводного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення УДСНС України у Чернігівській області підняла з дна річки Убідь ручну гранату. Таку небезпечну знахідку виявили місцеві хлопчаки, які придбали дешевенький металошукач і водили ним по воді. Майже біля самого берега він спрацював. Коли хлопчаки побачили знахідку, то відразу подзвонили у Службу порятунку. Це сталося ввечері 6 червня, і всю ніч, поки не приїхали працівники служби порятунку, місцева поліція охороняла небезпечну знахідку. Вже з самого ранку на місце виклику прибули сапери, які її ідентифікували як ручну гранату РГД-5 часів Другої світової війни. Спеціалісти обстежили дно річки та прилеглу територію. На щастя, інших вибухонебезпечних предметів не виявлено.

Та не встигли піротехніки забрати одну небезпечну знахідку, як надійшло повідомлення з села Лави, куди вони відразу і виїхали. Там випадкові перехожі побачили на узбіччі дороги артилерійський снаряд калібром 85 міліметрів. Люди не розгубилися та про знахідку одразу повідомили рятувальникам. До прибуття саперів небезпечне місце охороняли співробітники Національної поліції.

Обидві знахідки були знищені у спеціально відведеному місці групою піротехнічних робіт та підводного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС України у Чернігівській області.

Рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій застерігають: в разі виявлення вибухонебезпечних або підозрілих предметів ні в якому разі не чіпати їх, а про знахідку необхідно негайно повідомити рятувальників і поліцію за телефонами 101 та 102.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"