Залишити не можна закрити…

Жителі села Жеведь Чернігівського району вкрай стурбовані тим, що на території їхнього села з нового року хочуть скоротити листоношу. Виїзна пошта, на якій приймаються платежі, вже приїздить сюди не перший рік, а тепер скорочують і листоношу, яка розносила періодику і соціальні виплати. Після скорочення листоноша буде приїздити з Чернігова поштовою машиною. Поки одна людина прийматиме платежі, інша в цей час буде розвозити газети та пенсії.

До того, що оплачувати рахунки можна декілька разів на тиждень, люди вже звикли. Звикли приходити до поштової машини, яка стоїть у центрі села. Та от новина про те, що скоро скоротять і їхню листоношу, всіх обурює. Мовляв, цього не можна робити, бо після скорочення посади листоноші періодику нікому буде носити і пенсію також приноситимуть невчасно. Адже більшість жителів села – люди похилого віку, очікувати пошту на дорогах, щоб забрати свої газети і пенсію – це абсурд. А якщо листоноша не встигне роздати пенсії за день, то наступного разу приїде аж через декілька днів.

«І зараз ця поштова машина прибуває не за графіком, тож щоб заплатити по рахунках, потрібно не одну годину чекати», – жаліються селяни.

Люди одностайно просять не скорочувати листоношу у Жеведі. Вони вже навіть своїми силами майже відремонтували нове приміщення під пошту.

«На жаль, за статистикою, в село надходить 2 листи та 5 посилок на день, а поштове відділення працює 1-2 дні на тиждень, – говорить директор філії Чернігівської дирекції «Укрпошти» Олена Дорошенко. –  Тому ми зараз активно працюємо над новим проектом «Сільське відділення» у маленьких населених пунктах. Через нерентабельність відділень будемо оптимізувати  процес надання послуг сільським жителям і замінимо роботу пішохідних листонош на пересувне відділення. Поки що не йдеться про звільнення листонош. Ми їздимо по селах області, проводимо моніторинг. Але дійсно, є такі населені пункти, де тримати листоношу немає сенсу, і можливо, деяких людей все ж таки доведеться звільнити. Та це ні в якому разі не позначиться на доставці газет, листів, пенсій і ніяким чином не погіршить надання послуг».

Керівництво «Укрпошти» запевняє, що скорочення посади листоноші не погіршить обслуговування, що їхня листоноша так само буде їздити до них додому. Та чи встигне об’їхати все село? Бо ж взимку о четвертій вже темно - хто пустить у двір? Питань більше, ніж відповідей. Та й гіркий досвід сусіднього села куди красномовніший, ніж обіцянки поштовиків.

 

Газети забирають в магазині

За такою схемою вже працює виїзна пошта в сусідньому селі Козероги. Машина з двома листоношами приїздить декілька разів на тиждень. Приймають платежі, розвозять газети і пенсії. Проте люди скаржаться, що погано виконують свої обов’язки. Часто газети залишають у місцевому магазині, передплатникам самим потрібно забирати їх. Селяни не задоволені такою роботою пошти, бо звикли отримувати періодику вчасно. Листоноша приносила її завжди додому.

«В Козерогах листоноша була у відпустці, тому тимчасово там працювало пересувне відділення, – говорить Олена Миколаївна. – Вони не могли і не мали права залишати десь газети. І якщо це дійсно було, то більше точно не повториться».

«Робота пошти – не у нашій компетенції, – каже голова Смолинської сільради, до якої входять Козероги, Іван Смирнов. – Декілька жителів Козерогів справді скаржилися на роботу пошти».

Жеведь і Козероги належать до Гончарівської об’єднаної територіальної громади і місцева влада могла б взяти на свій баланс двох листонош, платити їм зарплати. Тим паче, вона в них не така вже й велика. Та поки що таке питання не обговорювалося.

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"