Заїжджі хлопці пробують взяти нахрапом кооператив «Блистівський»

Останній із колгоспів! Так поміж себе люди називають сільськогосподарський виробничий кооператив «Блистівський у селі Блистова на Новгород-Сіверщині. Ось уже більше двох років не припиняються небезуспішні спроби відірвати кусень землі від кооперативу. «Стараннями» керівництва району та сільського голови понад 600 гектарів родючих ґрунтів таки опинилися в обробітку харківської фірми. А на минулому тижні «люди зі сторони» зазіхнули вже й на сам кооператив, спробувавши шляхом незаконних зборів змінити його керівництво. Село фактично розділилося на частини – зо три десятки колишніх членів, а нині пенсіонерів, виступили проти керівників «колгоспу», більшість же блистівчан, навпаки, підтримують кооператив і вбачають у тому, що відбувається, ознаки звичайнісінького рейдерства.

Нелегітимні збори, що не відбулися

На вході до сільського клубу в Блистові висить рішення сесії Блистівської сільської ради про незаконність зборів СГВК «Блистівський». Депутати сільської ради публічно висловили стурбованість діями ініціативної групи щодо проведення позачергових зборів, які, на їхню думку, є спробою зміни законно обраного керівництва кооперативу та прямим рейдерським захопленням господарства.

«Ти бач, Григоровна, хочуть нам заборонить збори, – обурюється одна із селянок пенсійного віку. – Не получиться!».

Призначене на 10 годину ранку зібрання помітно затягується. У сільському клубі в перших рядах сидять приїжджі фермери – два з Авдіївки Сосницького району, один із Понорниці – Коропського.  Поруч із ними – блистівчанин Микола Довбня. Саме його ініціативна група й хоче поставити на голову кооперативу. Але і без сторонніх коментарів помітно, що Микола Довбня перебуває в доволі дружніх стосунках із організаторами зборів. Зрештою, як потім з’ясувалося, він і взагалі не проти того, аби вони обробляли землю в Блистові.

«Я не проти того, щоб сюди заходили інші люди, аби не корпорації. Це фермери, я їх знаю. Землі у Блистові всім вистачить», – каже.

У клубі стає гамірно, як тільки до залу заходить голова кооперативу Юхим Терешенко. Він вітається з людьми і проходить ближче до гостей, серед яких голова Новгород-Сіверської райради В’ячеслав Кауфман.

Наступні півгодини кілька десятків пенсіонерів сиплють прокльони на керівника кооперативу, звинувачуючи його у всіх смертних гріхах. До зали заходить ще кілька десятків чоловіків і жінок, які змушують опонентів примовкнути.

«Розривають село на часті! І хто? Пенсіонери, які не роблять. Одні алкоголіки і нероби позбирались, – не стримує емоцій одна із молодиць. – Один у Новгород-Сіверському районі остався «колхоз», і тей треба «розбурить». Усе «порозбурювали», і до нас добрались. Вони вже захватили Шаболтасівку (село у Сосницькому районі, – Авт.) і там нікому робить. Бачимо, як воно є! У нас все своє, і нам чужих тут не треба. Якщо розірвуть кооператив, то і села не буде. Ми цього не допустимо».

Жінку підтримує односелець Володимир Турок.

«У кожному селі є невдоволені. У нас це пенсіонери або ті, кого вигнали за п’янку чи кражу, – каже чоловік. – А тут якраз авдіївські підвернулись, стали підбивать людей, скуповувати майно під 150 відсотків. Люди, особенно пенсіонери, гроші побачили і подались туди. Потім діло дійшло до землі, – продовжує Володимир Іванович. – Зараз село поділилось. Нас, роботяг, відкинули, наче ми ніхто, а пенсіонери вважають себе чи не єдиними членами кооперативу. Кооператив наш хочуть забрати, поставити свого ставленика і заправлять, як їм заманеться. Худоба їм наша не треба, пустять під ніж. Он кругом всі ферми розвалені. Що ж ми, не бачимо?».

«Ви пойміть, ми ж не перші, – втручається Михайло Антипенко. Чоловік працює в кооперативі одразу на трьох посадах – механіком, токарем і бригадиром. – Села всі в окрузі стоять пусткою. Ніхто не каже, що там зараз добре. Люди сюди приходять і кажуть, що нам добре, що ми ще держимось. До них коли капіталісти приходили, то обіцяли золоті гори, а стало все по-другому».

Понад півтори години очікування – і люди розходяться. Збори не відбулися, бо не вдалося зібрати необхідного кворуму. Натомість юрист Іван Петрикей, який представляє інтереси кооперативу, пояснює, що навіть якщо б зібрався повний зал блистівчан, збори були б все одно незаконними.

«Загальних зборів засновників бути не може, бо реєстром визначено низку засновників. Це не були збори засновників, – каже юрист. – Рішення таких зборів є легітимним для третіх осіб, якщо внесені зміни до загальнодержавного реєстру підприємств. Таких змін внесено не було, отже, ці збори, якби вони навіть відбулися, не є законними. Ми б запросто їх скасували».

Як пояснює Іван Петрикей, після неодноразових спроб захопити підприємство були проведені загальні збори засновників, якими було змінено їхній склад. Оскільки в суді рішення зборів не скасоване, отже збори, які так і не відбулись, не мають жодної юридичної сили.

 

Два роки відбиваються

Директор СГВК «Блистівський» Юхим Терешенко так коментує ситуацію, що склалася довкола очолюваного ним господарства: «Інакше, як рейдерство, я назвати це не можу. Ці хлопці хочуть поставити керівником підставну «качку», щоб потім керувати через нього. Суть така – змінити голову! Потім ці люди, які виступають проти, ходитимуть мітингувати, бо роботи не буде. Худобу нашу продадуть, стару техніку здадуть на металобрухт, ліс випиляють і залишать одну землю. Більшість людей це усвідомлює. Коли вони побачили, що відбувається, то пішли до нас переоформляти паї».

Ситуація з землею для «Блистівського» доволі знайома. Два роки тому підприємство ТОВ «Олкар» намагалося викупити в засновників кооперативу майнові права. На бік земельних магнатів стало і керівництво району, віддавши частину невитребуваних паїв до того не відомому в районі підприємству. У 2016 році голова правління кооперативу не зовсім розумів зацікавленості тодішньої голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації Олени Мовчан у підтримці немісцевого господарства, яке не заплатило до районного бюджету жодної копійки податків і яке цікавилося виключно орними землями. З подачі голови постійно діючої комісії з питань врегулювання земельних відносин при Новгород-Сіверській РДА, заступника голови РДА Руслана Веремієнка вирішено було розділити 264 гектари навпіл між «Олкаром» і кооперативом.

Тоді Руслан Веремієнко був одним із двох членів комісії, хто віддав голос за підприємство-латифундиста.

«Я як заступник керівника району зацікавлений у тому, щоб якомога більше суб’єктів господарювання заходило до нас в район, – сказав чиновник. – Мені закидали те, що це «не наші», але я з цим не погоджуюсь, бо будь-хто «не наш» стає «нашим», як тільки починає тут працювати. Тому я голосував за те, щоб дати ТОВ «ОЛКАР» можливість працювати у нас в районі, – продовжував він. – Щодо кооперативу, то він таким не є. Кооператив такий самий суб’єкт господарювання, як і інші товариства. Я не проти того, щоб вони розвивалися, але коли ми почали проводити інвентаризацію земель, то в нас по Блистівській сільській раді виникла велика розбіжність між розпайованими землями і тими, що перебувають в оренді. 800 гектарів де-юре не оброблялися, але де-факто вони, скоріше за все, оброблялися. Про це складено акт земельної комісії. Нічого дивного в тому, що на вільні землі знайшлися бажаючі, не бачу».

З цього приводу в районі розгорівся гучний скандал, який, очевидно, призвів до звільнення Олени Мовчан з посади очільниці району. Нині виконуючим обв’язки голови райдержадміністрації є згаданий вище Руслан Веремієнко.

 

Земля залишається за кооперативом

Не так сталося, як заявляв чиновник. ТОВ «Олкар» зайшов не на 132 гектари, а на всі 630, відірвавши від кооперативу добрий кусень землі!

«Основну частину землі їм добавив Віталій Довбня – наш сільський голова, – каже бухгалтер кооперативу «Блистівський» Петро Полторацький. Причому без згоди людей, без рішень сесії та судів. Оформив землю одним розчерком пера. Повіддавав за горілку паї і померлих, і живих. Люди, коли кинулись переоформляти паї, то виявили, що їхні паї обробляє ТОВ «Агрілайн» - харківська фірма. Райдержадміністрація віддала їм землі в оренду на 10 років. А сільський голова склав в одну загальну відомість 136 паїв і віддав орендарям».

До речі, ТОВ «Олкар», на плідну співпрацю з яким так сподівався Руслан Веремієнко, в Блистові землі не обробляє – віддав їх іншій фірмі – ТОВ «Агрілайн». Зрештою, в законності такої передачі мали б розібратися правоохоронці. Але дії сільського голови явно йдуть урозріз законодавству.

Кооператив «Блистівський» цікавий рейдерам не так навіть своєю землею чи майном, як власним лісом. 1121 гектар лісів офіційно закріплений за кооперативом і є ще одним ласим шматком для недобросовісних конкурентів.

Незважаючи на все, більшість блистівчан висловлює готовність боронити господарство, як і 67 працівників кооперативу разом зі своїми родинами.

Юристи ж кажуть, що захопити підприємство нахрапом не вийде. Більше того, ті 600 гектарів землі, які понесли здавати в оренду заїжджим хлопцям деякі власники паїв, офіційно має право обробляти кооператив. Адже згідно з законом, власники паїв зобов’язані письмово попередити про бажання розірвати договір орендаря. Цього зроблено не було. Відтак земля залишається за кооперативом!

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"