Заготівля дров в умовах війни


 

Чи зріс попит на цей вид палива? Наскільки постраждали ліси навколо Чернігова під час активних бойових дій? І як доглядають за лісом під час дії заборони на відвідування лісів? Про це в ефірі Українського Радіо "Чернігівська хвиля" розповів головний лісничий ДП "Чернігівський лісгосп" Денис Землянко.

 

За його словами, війна внесла важкі корективи в роботу лісівників. В той час, коли на Чернігівщині були активні бойові дії, підприємство не працювало. Після виходу російських військ з Чернігівщини, лісівники відновили свою роботу і активно працюють над забезпеченням, зокрема, населенням дровами, над заготівлею продукції для її реалізації, щоби можна було виготовити з неї якісь вироби, пилопродукцію, оскільки це зараз дуже актуально: багато руйнувань, пошкоджених будівель, тож для ремонтів потрібно багато матеріалів.
Територія Чернігівського лісгоспу зараз налічує більше 102 тисяч гектарів – це найбільший лісгосп Чернігівщини. Навколо Любеча, Березни, Остра, Козельця, до Київського моря – це ліси Чернігівського лісгоспу і 17 його лісництв.
Під час бойових дій ліси сильно постраждали. Орієнтовно близько 15 тисяч гектарів були забруднені. В основному - це ліси навколо Чернігова, вонии потенційно небезпечні для відвідування. Зараз за допомоги ДСНС України триває розмінування цих територій, також допомагають інші організації з гуманітарного розмінування, також для працівників лісу проводять лекції щодо виявлення і поводження з вибухонебезпечними предметами. Зараз цифра їх виявлення потихеньку зменшується, але все одно, заборона на відвідування лісів, яка діє, не є безпідставною – в лісі зараз бувати небезпечно. Але лісівники продовжують працювати, бо ліс для лісівників – це місце роботи. Не відправлють своїх людей туди, де відомо про наявні небезпечні предмети.Тільки після розмінування, проходження у тих місцях працівників ДСНС, лісівників і техніку спрямовують для проведення робіт.
Щодо пошкоджених дерев і досі тривають обстеження. Там, де виявлено їх - робляться вибірково санітарні рубки. Суцільних санітарних рубок, площею більше 0,1 гектара після обстрілів не робиться. Дерево, яке пошкоджено внаслідок попадання в нього уламків або згорілої техніки, втрачає свої якості, воно вже є загиблим деревом. Тому для того, щоби його прибрати, призначаються такі заходи. Внаслідок попадання авіаційних бомб в радіусі 30-50 сотих гектару, є масиви без вершин, дуже посічені, взагалі зламані. А там, де велись менш активні бойові дії, або, можливо, зі стрілецької зброї, там ситуація дещо краща.
Зростання попиту на дрова вирішують за рахунок цих же санітарних рубок, але не тільки саме з пошкоджених бойовими діями територій. Є частина лісів, де призначені санітарні рубки у зв’язку з тим, що вони ушкоджені шкідниками, хворобами і таке інше. Також є заплановані рубки догляду за лісом, де також прибираються хворі, дерева, що відстають в рості – це все заплановані заходи, за рахунок яких можна забезпечити потребу у дровах.
Ціна на дрова зараз дещо зросла, оскільки зросли й ціни на паливно-мастильні матеріали. Але це все одно найдоступніший з видів палива на Чернігівщині, каже Денис Землянко. Дрова твердої породи (дуб, береза, акація) безпосередньо в лісі на ділянці коштують 552 гривні за метр кубічний. Якщо говоримо про сосну та вільху, то це 402 гривні. І третя група (осика, ялина, тополя) – 252 гривні. Заготівля дров та взагалі лісопродукції – це виключне право лісокористувачів. Оскільки ці роботи в першу чергу пов’язані з підвищеною небезпекою, і для заготівлі потрібен спеціальний дозвіл – лісорубний квиток. Людина "з вулиці" не може прийти до лісу і заготовити для себе навіть той же сушняк (повалений ліс сухостійний, який лежить). Оскільки це все одно вважається спеціальним використанням і оформлюється відповідним лісорубним квитком.
Заготівлю деревини здійснюють у так званий верхній склад - безпосередньо на ділянці, де ці дерева росли. Дерева діляться на частини, дрова складаються у певні стоси (довжина дров 1,9-2 метри), звідки людина сама їх вивозить. Проїзд до цієї ділянки забезпечується лісівниками, тобто людина сама не може поїхати – вона їде з представником лісництва. Як правило, це майстер лісу, який показує і розказує, що є такі-то дрова, така-то їхня вартість. Всі норми безпеки дотримуються.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"