Загиблим у боротьбі за радянську владу встановлений обеліск не із зіркою, а з хрестом. Поруч – такий же стоїть на могилі екіпажу радянських льотчиків, і теж з хрестом вгорі

У Велику п’ятницю біля цих поховань порався 78-річний місцевий тесля Микола Іванович Овдій, оновлював огорожу. Він і розповів, що раніше обидва невеличкі обеліски увінчували червоні зірки, але років 20 тому місцевий священик (нині покійний) отець Іван наполіг на заміні комуністичних символів на християнські. Браницька сільська громада підтримала таку пропозицію. Це чи не єдиний випадок на Чернігівщині, де на могилах більшовицьких  активістів і радянських воїнів встановлений замість зірки православний святий знак. І це зроблено не тепер, а на зорі незалежності України. І церковна громада Браниці не Московського, а Київського патріархату.

Поховання розміщені в центрі села, біля пристосованого приміщення святого храму. За кілька кроків від могил колись стояла добротна церква, яку комуністичні атеїсти були переобладнали під сільський клуб, та недовго танцювали в ньому – в 1969 році сп’яну спалили. Під відроджену церкву переобладнали старе приміщення школи.

Як поєдналося те, що ніби різне, одностайно і мудро, істинно за Божими заповідями. По всій Україні б так вчиняли!    

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"