За «дешеве» вікно – у кабальний кредит

З пропозицією отримати начебто дуже вигідну позику на придбання пластикових вікон по домівках менян нещодавно ходили якісь заїжджі представники банку та виробника. І що цікаво – пропонували людям пільгових категорій. Окреме питання – звідки у них база даних таких людей? Ошукані ділками клієнти місяцями чекають на встановлення вікон, навіть не підозрюючи, що їх затягли у фінансову кабалу.

Прийшли у вихідний

 У таку халепу потрапила і одна з жительок Мени. Називатися соромиться. Ось що вона розповіла:

 – У неділю, 2 лютого, до нас прийшло двоє: жіночка-представник банку і чоловік – представник фізичної особи-підприємця. Я коли прийшла в обід додому, то син уже фактично погодився на їхню пропозицію купити у кредит пластикове вікно. Так уже ті візитери гладко розказували, такі переваги змалювали, що умовили б кого завгодно! Мені їхні умови здалися вигідними, бо для пільговиків обіцяли вигоду. Мовляв, то держава програма. Син у мене – інвалід. Він папери підписав, стали чекати вікно. Обіцяли привезти за п’ять днів.

 Вже потім жіночка засумнівалася, наче мана з очей спала. Звідки ці заїжджі представники дізналися, що у їхній сім’ї живе інвалід? І чого вони у неділю прийшли? У цей день жодна установа не працює. І, до речі, ніяких довідок про підтвердження інвалідності чи належності до пільгової категорії у них не спитали. Відчула неладне.

Переплата – величезна 

 Договір, за яким людям пропонували кредит, розглянула та проаналізувала спеціаліст, котра розуміється на усіх отих відсоткових ставках і комісіях, – голова правління кредитної спілки «Дія» Валентина Пилипенко. За її словами, у першу чергу насторожує те, що увесь текст договору надруковано дрібнісіньким шрифтом, його неможливо прочитати навіть в окулярах. Повірили райдужним обіцянкам. Але такі документи читати потрібно обов’язково, кожну літеру.

 Як виявилося, у згаданому договорі йде мова про те, що покупець попутно ще й страхує своє майно на 25 тисяч гривень (і платить 125 гривень за це) або на 50 тисяч гривень і платить, відповідно, 250 гривень. До чого тут вікна? Також покупець отримує кредитну картку, теж не безкоштовно. Навіщо вона йому?

 Людям пообіцяли кредит з привабливою відсотковою ставкою у 0,01 відсотка річних. Кредит оформлюється на два роки. За вікно, котре коштує 2921 гривню врешті потрібно буде заплатити 3046 гривень. Але! Як тільки день-у-день за графіком не заплатиш – за кожен наступний день нараховуватиметься штраф у сумі 25 гривень. Небагато начебто, але ж за 10 днів набігає вже 250 гривень! А людина може захворіти, потрапити до лікарні, з інших причин пропустити платіж.

 Далі. У договорі дрібнісіньким шрифтом написано, що з четвертого місяця виплат нараховуватиметься така собі комісія у розмірі 91,38 гривні. За два роки набігає 1918 гривень. Отож у сумі за це вікно покупець за два роки повинен буде віддати 4965 гривень. Фактично він переплатить 63 відсотки від суми кредиту. Звісно, покупцю про це не сказали, хоча у договорі тими ж дрібнісінькими літерами вказано, що йому повідомили.

 Також у договорі про надання споживчого кредиту не вказано, на який рахунок і кому будуть перераховані гроші за вікна, не зазначені дії фінустанови у випадку, коли вікна не встановлять своєчасно або їх зовсім не буде.

 А вікон немає

Ошукані люди хотіли б відмовитися від такого «вигідного» кредиту і вони, за законом, протягом 14 днів це можуть зробити. Потрібно лише написати заяву у банк. Але ж для цього треба їхати у Київ, бо в договорі зазначено, що всі питання вирішуються за місцем знаходження банку. Хіба інвалід поїде? Така категорія людей фактично не є соціально адаптованою, тож чи знайде у столиці офіс того банку? А як і знайде, то не факт, що представник підприємця дасть свою згоду на розірвання тристороннього договору. До речі, сам підприємець зареєстрований у Чернігові.

 У даному випадку сім’я вирішила змиритися і виплачувати кредит. Коли привезуть те вікно? Хтозна. Містом гуляють чутки, що зваблені таким «дешевим» кредитом (а їх – до двох десятків чи навіть більше) вже місяців по три справно виплачують гроші й досі чекають на вікна.

 – Моя порада – уважно читайте умови договору, – каже Валентина Пилипенко. – Обов’язково дивіться на вказану у ньому суму остаточної виплати і не вірте обіцянкам про мінімальну відсоткову ставку. А ще краще – не довіряйте заїжджим «банкірам».

 

Джерело Gorod.cn.ua

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"