ПРАВО

Юристи стануть ближчими

З 1 вересня на Чернігівщині відкриються 19 бюро правової допомоги, де кожен, незалежно від статків, зможе отримати фахову консультацію, а за необхідності – допомогу юриста чи адвоката. Ці нові державні установи безоплатно надаватимуть населенню правову інформацію, консультації та роз’яснення з правових питань.

З минулого року на Чернігівщині вже діють три центри з надання вторинної правової допомоги: у Чернігові, Мені та Ніжині. До них вже звернулося більш ніж дві тисячі осіб. За словами фахівців, в основному це були питання щодо призначення субсидій та перерахунку пенсій. Дуже часто працівники центрів їздили по селах області, аби надати правову допомогу сільському населенню, відвідували лікарні, геріатричні центри та дитячі будинки. Вони запевняють, що людям потрібно проводити більше консультацій і надавати більше правової інформації. Тому нові бюро, які відкриються в Бахмачі, Бобровиці, Борзні, Ічні, Новгороді-Сіверському, Носівці, Прилуках, Семенівці, Сновську, Варві, Козельці, Коропі, Ріпках, Сосниці, Талалаївці, Городні, Корюківці, Срібному, Славутичі будуть цим займатися.

«Фахівці цих бюро надаватимуть безоплатну первинну правову допомогу та юридичну консультацію, забезпечуватимуть прийом звернень про отримання безоплатної вторинної правової допомоги від громадян, які відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» мають на неї право, та забезпечуватимуть представництво інтересів таких громадян у суді, – розповідає директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко. – За своїм статусом бюро правової допомоги не є окремими новоствореними установами, не мають статусу юридичної особи і не підпорядковуються юстиції. Їх повне ресурсне забезпечення здійснюється за рахунок економії в результаті ліквідації управлінь юстиції районного та міського рівнів. У бюро працюватимуть юристи-практики, які надають безкоштовні правові консультації, використовуючи при цьому єдину базу таких консультацій, яку вони формують і підтримують в актуальному стані . У разі потреби ці юристи здійснюватимуть представництво в суді за окремими видами спорів для окремих вразливих категорій за рішенням місцевих центрів із надання безоплатної правової допомоги».

 

Безкоштовні адвокати не для всіх

«Первинну правову допомогу можуть отримати всі мешканці Чернігівщини без винятку, а вторинну – лише окремі верстви населення, зокрема малозабезпечені особи з середньомісячним сукупним доходом їхньої сім’ї, меншим від суми прожиткового мінімуму, люди з обмеженими можливостями, інваліди, діти-сироти, а також діти, позбавлені батьківського піклування, ветерани війни, учасники АТО, але тільки з тих питань, які стосуються порушення їхнього права на пільги та гарантії соціального захисту, – зазначив директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко. – Та й не всім потрібна вторинна правова допомога, адже багато спірних питань можна вирішити без звернення до суду. Просто наші люди, на жаль, не достатньо володіють правовою інформацією».

 

У села будуть їздити

Основною метою створення бюро є активне просвітництво на рівні кожної територіальної громади та забезпечення доступу громадян до гарантованої державою безоплатної правової допомоги.

«Підбір кандидатів на працівників бюро та їх керівництва відбувався на конкурсній основі, – каже пані Ірина. – Всього було подано 148 заяв, але до останньої співбесіди дійшло тільки 94 особи. Відбір проходив у два етапи і був досить прозорим, адже комісія на дві третини складалася з представників громадських організацій. І вже всі нові бюро укомплектовані керівниками та співробітниками по п’ять чоловік у кожному. Ці нові працівники будуть їздити містами і селами Чернігівщини і надавати консультації та роз’яснення населенню, а також приймати людей на місці. Адже наше пріоритетне завдання – розказати людям про їхні права, якими вони можуть скористатись і в своїх особистих інтересах, і в стосунках із органами виконавчої влади та місцевого самоврядування».

На думку фахівців, робота нових бюро зменшить ризик обмеження доступу до права і правосуддя найбільш соціально вразливих суспільних верств через запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та брак адвокатів у сільській місцевості та малих містах. Територіальні громади активніше залучатимуться до роботи сформованих ними органів місцевого самоврядування. Є сподівання, що рівень побутової корупції теж зменшиться.

«Бюро правової допомоги є мережею точок активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад та соціально вразливих суспільних груп, – говорить Володимир Бобруйко. – Адже багато людей в сільській місцевості потребують допомоги юриста, але не мають змоги до нього звернутися. Тому наша мета – щоб кожна людина, яка потребує нашої допомоги чи просто консультації юриста, отримала її незалежно від того, де вона мешкає і який у неї соціальний статус».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Виїзди в села будуть анонсуватися на сайті legalaid.gov.ua. Також можна відправити питання в електронному вигляді на адресу, яка вказана на сайті, або ж зателефонувати за номером (0462)75-57-58.

Первинна правова допомога – це правова інформація та консультації.

Вторинна правова допомога – складання процесуальних документів та представництво у суді.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"