Якщо батьки трохи пожартували й обрали не дуже вдале, на думку дитини, ім’я, то хочеш чи не хочеш, а з ним потрібно пожити до 14 років

Вибір імені для дитини — справа відповідальна. Тож не дивно, що більшість батьків перед тим, як назвати своє чадо, вивчають відповідну інформацію, досліджують значення імен, співвідносять їх із датою народження. І, звісно, дивляться, чи буде ім’я дитини співзвучним з прізвищем та по батькові. Хоч є й такі батьки, які піддаються швидкоплинним політичним, «серіальним» чи іншим захопленням і називають дітей так, що ті не знають, як скоріше здихатись такого ім’ячка. Що потрібно для того, щоб змінити прізвище та ім’я, з’ясував «Урядовий кур’єр».

Звісно, про смаки не сперечаються.

Якщо дитині не подобається обране батьками ім’я, вона має право його змінити. При цьому варто зазначити, що наше законодавство не обмежує кількість таких змін. Починаючи з шістнадцятирічного віку, людина має право на власний розсуд змінювати своє прізвище або ім’я. Проте за згодою батьків це можна зробити і в більш ранньому віці.

Людина, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та власне ім’я або щось одне, за згодою батьків або одного з них, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини.

Для того, щоб змінити ім’я чи прізвище, або те й інше, потрібно з відповідною заявою звернутися до рацсу за місцем проживання. Ця заява подається у письмовій формі за умови пред’явлення паспорта громадянина України та розглядається відділом державної реєстрації актів цивільного стану за три місяці з дня її подання. За поважної причини цей термін може бути подовжено, проте не більше ніж на три місяці.

Тим, кому виповнилося 16 років, до рацсу потрібно подати заяву, паспорт, свідоцтво про народження; свідоцтво про шлюб або його розірвання; свідоцтво про народження дітей, якщо вони малолітні чи неповнолітні; свідоцтво про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено; власну фотокартку та квитанцію про сплату державного мита розміром 5 гривень 10 копійок. За державну реєстрацію повторної зміни імені, не пов’язаної з реєстрацією шлюбу, стягується держмито розміром 51 гривня.

Звісно, після зміни імені потрібно буде міняти й паспорт громадянина України, й інші документи. Цікаво, що називати причину зміни імені ніхто не вимагає. Проте подані документи перевірять.

Тож якщо батьки трохи пожартували й обрали не дуже вдале, на думку дитини, ім’я, то хочеш чи не хочеш, а з ним потрібно пожити до 14 років, а потім уже щось вирішувати. Головне, не піддаватися швидкоплинній моді й обирати те ім’я, з яким себе людина якнайкраще асоціює. Батькам, які обирають нестандартні імена, хочеться порадити думати не лише про свої забаганки, а й про дитину.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"