Які речові права на нерухомість підлягають державній реєстрації

 

До нерухомого майна належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Такими об’єктами є підприємства, як єдині майнові комплекси, житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення.

За нормами цивільного та земельного законодавства право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

До інших речових прав, які поряд з правом власності підлягають державній реєстрації, відносяться:

- право користування (найму, оренди) будівлею або іншою капітальною спорудою (їх окремою частиною), що виникає на підставі договору найму (оренди) будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладеного на строк не менш як три роки;

- право постійного користування та право оренди або суборенди земельної ділянки;

- право користування земельною ділянкою, таке як користування чужою земельною ділянкою для задоволення потреб інших осіб (сервітут), право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право забудови земельної ділянки (суперфіцій);

- право господарського відання або право оперативного управління;

- право довірчої власності;

- іпотека;

- інші речові права відповідно до закону.

Також державній реєстрації підлягає право власності на об’єкти незавершеного будівництва.

Крім того реєструвати у встановленому законодавством порядку необхідно і обтяження речових прав на нерухоме майно, а саме: заборону відчуження та арешт нерухомого майна, податкову заставу, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження.

Не підлягають державній реєстрації речові права та їх обтяження на корисні копалини, рослини, а також на малі архітектурні форми, тимчасові, некапітальні споруди, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких можливе без їх знецінення та зміни призначення, а також окремо на споруди, що є приналежністю головної речі, або складовою частиною речі, зокрема на магістральні та промислові трубопроводи (у тому числі газорозподільні мережі), автомобільні дороги, електричні мережі, магістральні теплові мережі, мережі зв’язку, залізничні колії.

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно – це внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.  

Слід зазначити, що на теперішній час державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно проводять державні і приватні нотаріуси, а також державні реєстратори всіх районних державних адміністрацій та виконавчих органів міських рад міст обласного значення (Чернігова, Прилук, Ніжина та Новгород-Сіверського).

Також реєстрацією нерухомості займаються виконавчі органи сільських, селищних, міських рад міст районного значення при умові, що відповідна рада прийняла рішення про взяття на себе повноважень з реєстрації нерухомості. В Чернігівській області повноважень з реєстрації речових прав набули Бахмацька, Бобровицька, Менська міські ради, Коропська селищна рада, Парафіївська селищна рада та Бурімська сільська рада Ічнянського району, Кіптівська сільська рада Козелецького району, Малолиственська сільська рада Ріпкинського району, Новобасанська сільська рада Бобровицького району та Крисківська сільська рада Коропського району.

Крім того проводити реєстрацію нерухомості можуть акредитовані суб’єкти – державні або комунальні підприємства, які пройшли відповідну акредитацію в Міністерстві юстиції України.  

З повним переліком суб’єктів державної реєстрації, що здійснюють державну реєстрацію нерухомості в Чернігівській області можна ознайомитись на офіційному веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області http://just.cg.gov.ua/.

За нормами законодавства в сфері реєстрації зареєструвати речові права на нерухомість можна незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах області.

До того ж речові права, які виникли та були зареєстровані належним чином раніше, реєструються в Державному реєстрі прав безкоштовно.

Умови та підстави державної реєстрації нерухомості та перелік документів, необхідних в тому чи іншому випадку, а також строки реєстрації і розмір плати за проведення реєстраційних дій визначено Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постаново Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127. Крім того державні реєстратори або адміністратори центрів надання адміністративних послуг зобов’язані надавати до відома заявників інформацію про перелік документів, необхідних для державної реєстрації прав.

Таким чином, для проведення державної реєстрації права власності або речового права, похідного від права власності, на об’єкт нерухомості, що знаходиться в Чернігівській області, можна звернутися до будь-якого державного реєстратора суб’єкта державної реєстрації або нотаріуса Чернігівської області.

 

Начальник відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Світлана Федчун

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"