Як запобігти домашньому насильству?

Довгий час питанню насильства в сім’ї в Україні приділялось не достатньо уваги. Хоча, за статистикою, щороку понад 600 жінок в Україні гинуть в результаті домашнього насильства, 70% жінок зазнають різних форм знущань і принижень.

Для подолання цієї суспільної проблеми Верховною Радою України 07 грудня 2017 року було прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який набув чинності з 07 січня 2018 року.

Основною новелою вказаного закону є офіційне визначення домашньому насильству. Так, домашнім насильством є акти фізичного, сексуального, психологічного та економічного насильства, вчинені між родичами, колишнім чи теперішнім подружжям, чи людьми, які разом живуть чи жили.

Під фізичним насильством слід розуміти заподіяння тілесних ушкоджень, незаконне позбавлення волі, мордування, залишення в небезпеці, ненадання допомоги, заподіяння смерті. Сексуальне насильство – будь-які дії сексуального характеру, вчинені без згоди особи. Психологічне насильство - словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, що спричиняють невпевненість, нездатність захистити себе, шкоду психічному здоров’ю. Економічним насильством є умисне позбавлення житла, їжі, одягу, коштів чи документів, перешкоджання в отриманні лікування, заборона працювати, примушування до праці, заборона навчатися.

 Слід зазначити, що до прийняття цього закону, насильство вчинене особою, що не перебувала у зареєстрованому шлюбі, не кваліфікувалося як домашнє.  

Що ж робити, якщо ви стали жертвою або свідком домашнього насильства?

Відповідно до норм Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» у разі вчинення будь-якого виду домашнього насильства особа може звернутись із заявою до одного з таких органів - органів поліції, виконавчих комітетів сільських і селищних рад, органів опіки та піклування, навчальних закладів (якщо постраждалі — діти), установ охорони здоров’я або звернутися за безкоштовною правовою допомогою за телефоном 0800-213-103.

Також постраждалі особи мають право отримати допомогу звернувшись до цілодобової національної «гарячої лінії» 116-123 для отримання консультацій та безкоштовної юридичної допомоги.

 Яка відповідальність чекає на кривдника?

Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» розширено відповідальність осіб, які його вчинили. Відтепер, крім, притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності до кривдника може бути застосовано:

 - терміновий заборонний припис стосовно кривдника (зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи; заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою);

 - обмежувальний припис стосовно кривдника (заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою; усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи; обмеження спілкування з постраждалою дитиною; заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою; заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб);

 - взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;

 - направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Прийняття парламентом Закону України «Про запобігання та  протидію домашньому насильству» є значним кроком вперед та покликаний зменшити кількість вчинення такого роду правопорушень.

Не мовчи – захисти свої права.

 

Головний спеціаліст відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області А.С. Матвійчук

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"