Як захистити себе та свій бізнес під час проведення обшуку на підприємстві

На сьогоднішній день в Україні зростає кількість безпідставних обшуків на підприємствах. Як показує практика, більшість підприємців виявляються не готовими до обшуків - співробітники не знають, як себе вести, не дотримуються елементарних правил зберігання цінних речей і конфіденційних документів. Все це може сприяти зловживанням з боку правоохоронців і призвести до небажаних наслідків для бізнесу.

7 грудня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (під гаслом #МаскиШоуСтоп), покликаний припинити свавілля правоохоронних органів та ліквідувати проведення безпідставних масок-шоу на підприємствах.

   Щоб захисти себе та свій бізнес під час проведення обшуку, необхідно знати, що таке обшук, які підстави і порядок його проведення. Отже, обшук - це слідча (розшукова) дія, що полягає в примусовому обстеженні приміщення, місцевості й окремих осіб. Метою обшуку є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Весь цей процес відбувається в рамках кримінального провадження, а тому має відповідати вимогам Кримінального процесуального кодексу України.

Пам’ятайте, що в кримінальному процесі діє принцип недоторканності житла чи іншого володіння особи, відповідно до якого не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням. Тому підставою проведення обшуку є ухвала слідчого судді, яка дозволяє проникнути до приміщення лише один раз і діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

  Якщо до вас завітали з метою проведення обшуку, то для початку, необхідно заспокоїтися, оцінити ситуацію та повідомити правоохоронцям, що ви не маєте на меті чинити опору, однак вам необхідно з’ясувати підстави для його проведення. Перед тим, як увійти до приміщення, представник правоохоронного органу зобов’язаний пред’явити вам ухвалу слідчого судді про проведення обшуку та надати її копію. У разі не надання такої ухвали, викликайте поліцію за номером 102 із повідомленням, що до вашого приміщення прагнуть проникнути невідомі люди.

 При ознайомленні з ухвалою слідчого судді, зверніть увагу на: дату постановлення ухвали; прокурора, слідчого, який подав клопотання; положення закону, на підставі якого постановляється ухвала; речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук; приміщення, яке має бути піддане обшуку, його власника чи законного користувача та правильність адреси. Зокрема, будь-яка невідповідність у назві вулиці, будинку, номері приміщення, де надано дозвіл на проведення обшуку, з фактичною вашою адресою, не дає права правоохоронцям провести обшук.

Також не забувайте, що кожна людина має право на правову допомогу. Тож зателефонуйте своєму адвокату і запропонуйте йому якнайшвидше прибути до вас. Адвокати підприємства мають право залучатися до обшуку на будь-якій його стадії. Докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника, мають бути визнані недійсними. Після повідомлення адвоката, ознайомтесь зі службовими посвідченнями правоохоронців. Здійсніть порівняння відомостей у службових посвідченнях та ухвалі слідчого судді, адже обшук мають право проводити лише ті особи, які зазначені в ухвалі.

Обшук здійснюється в обов’язковому порядку за участю двох незацікавлених понятих. Відеофіксація також обов’язка. Відеозапис є невід’ємним додатком до протоколу обшуку. Крім того, стороні захисту надається право самостійно здійснювати відеофіксацію проведення обшуку, проте заборонено розголошувати відомості досудового розслідування без письмового дозволу слідчого або прокурора. За розголошення таких даних передбачається кримінальна відповідальність.

Вимагайте при проведенні обшуку повного та чіткого перерахування в опису вилученого майна всіх вилучених предметів і документів. Перед підписанням протоколу переконайтеся, що у ньому відсутні порожні місця, навіть найнезначніші, щоб виключити можливість дописки інших даних. При проведенні обшуку на підприємстві, в установі або організації другий примірник протоколу вручається керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Одним із важливих нюансів є те, що необхідно відрізняти обшук від огляду. На практиці правоохоронці часто користуються правовою неграмотністю людей і проводять огляд, який потім переводять в обшук.

Що таке огляд? Це слідча дія, що полягає у безпосередньому сприйнятті зовнішніх ознак матеріальних об'єктів. Метою огляду є виявлення відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення та їх фіксація. Сутність огляду полягає в тому, що слідчий та/або прокурор сприймає об'єкт огляду (за допомогою слухових, зорових, тактильних відчуттів), досліджує та оцінює його стан, властивості, ознаки з метою виявлення та фіксації будь-яких відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення. Слід враховувати, що під час здійснення огляду слідчий, прокурор не мають право відкривати закриті приміщення, сховища, речі, якщо особа відмовляється відкрити їх самостійно.

У будь-якому випадку пам’ятайте, що проникнення до житла чи іншого володіння особи здійснюється лише на підставі ухвали слідчого судді.

Огляд житла чи іншого володіння особи може бути проведено без ухвали слідчого судді лише у таких випадках: пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину; за добровільною згодою особи, яка ними володіє.

У вказаних випадках слідчий у протоколі огляду обов’язково зазначає причини, що зумовили проведення огляду без ухвали слідчого судді.
        У підсумку хотілось би сказати, наскільки ідеально не був би написаний закон, якщо люди не матимуть можливості захищати свої законні права, то ця система не буде працювати належним чином. Тому не сприймайте зловживання правоохоронців як належне і не піддавайтесь тиску. Знайте свої права і обов’язки, вмійте і не бійтеся їх захищати у разі порушення.

 

Заступник начальника Головного

Територіального управління юстиції

у Чернігівській області з питань

державної реєстрації В’ячеслав Хардіков

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"