Як собаку нагодуєш, так вона і гавкатиме

Власник непосидючих хаскі, відомий чернігівський екстремал Олександр Михайлов переконаний: у рік Собаки українцям доведеться добряче попотіти, адже ці тварини – надзвичайно трудолюбиві. Разом із тим Олександр впевнений, що з четвероногим другом цей рік буде значно цікавіший за попередній і принесе людям достаток, спокій та успіх. Втім, все залежить від нас самих, бо ж як кажуть в народі: «Як собаку нагодуєш, так вона і гавкатиме».

Людина обирає собі собаку, схожу на себе характером та стилем поведінки. В цьому переконаний відомий чернігівський екстремал, засновник клубу екстремального відпочинку «Семаргл» Олександр Михайлов. Він змалку виховав двох друзів – шестирічного Кая та чотирирічну Інді, собаки породи хаскі - однієї з найбільш витривалих у світі.

«Коли береш щеня, то спочатку важко визначити його характер, – розповідає власник чотирилапих утриманців. – Це як у людей: собаки однієї породи, але з різними характерами. Наприклад, мій Кай флегматичний і до людей ставиться без явного інтересу, а от Інді навпаки – може на голову вилізти навіть незнайомій людині».

Перед хаскі в Олександра Михайлова жив спанієль Діна, потім був американський стаффордширський тер’єр Кіра, та все ж любитель подорожей зупинився на хаскі. Каже, що вибирав породу під себе, як собаку-компаньйона, друга для походів і спорту. Щоправда, у цієї породи є один мінус – вони надто свободолюбиві, дуже люблять простір і тривалі фізичні навантаження.

У родині чернігівського екстремала до собак прийнято ставитися як до членів сім’ї.

«Хоча у нас вольєр для них є, але з хати собак ніхто не виганяє, – посміхається Олександр. – Мої вихованці завжди чисті та ситі. Відверто кажучи, я не розумію тих людей, котрі беруть собаку через моду, не розібравшись до кінця в особливостях породи. А потім з'являється багато бездомних і знедолених собак, часто з порушеною психікою та надмірною агресією».

Зі своїми улюбленцями чернігівець Олександр Михайлов об’їздив півкраїни. Жартує, що в деяких людей життя нудніше, ніж в його собак. Береги Південного Бугу, скелі Житомирщини, крейдяні кар'єри Новгорода-Сіверського, величні Карпатські гори – все це топтали витривалі лапи його вихованців.

Олександр Михайлов переконаний, що цей рік буде щасливим для українців. Собака принесе людям мир і добро, у сім'ях запанують розуміння та любов.

Для чернігівського екстермала та його улюбленців цей рік буде дуже насиченим, адже клуб екстремального відпочинку «Семаргл» виходить на новий рівень розвитку. Тож Олександру Михайлову нічого не залишається, як надихатися працьовитістю його хаскі, бо коли вони в упряжці, то для них не існує перешкод.

Єдине, про що ніколи не варто забувати, – так це про те, що у людини може бути багато собак, але у собаки – одна людина, один друг на все життя! Мета життя цієї тварини – служіння людині. Власне, з цим солідарні і астрологи, які кажуть, що відданість і працьовитість собаки дозволять досягти великих висот.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото з архіву Олександра МИХАЙЛОВА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"