Як проводять децентралізацію європейці?

Днями делегація Чернігівщини в складі депутатів Чернігівської обласної ради Ірина Грозенко, Сергія Баришовця, голови Киптивськои об'єднаної громади Володимира Кучми і депутата Ніжинської районної ради Галини Товстоп'ята з візитом відвідали країни Європи: Польщу, Німеччину та Чехію.
Основною метою поїздки було ознайомлення з роботою європейських органів самоврядування, обмін досвідом роботи по проведенню об'єднання територіальних громад.
З журналістами ЧЕline поділилася враженнями поїздки керівник виконавчої дирекції Чернігівського відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко.

За її словами, найбільше про проблемами децентралізації вони дізналися в Польщі.
«На прикладі польських міст, ми змогли побачити, як втілена реформа децентралізації в Польщі. При зустрічі з депутатами польського сейму ми мали можливість усвідомити для себе, що ці маленькі громади, які ми сьогодні створюємо - це не зовсім правильно і поляки пройшовши досвід 10 років процедуру децентралізації нам радять збільшити громади, - розповіла вона.
За її словами, суспільство має бути не менше 8-10 тисяч населення.
«Відтепер ми дещо по-іншому подивилися на проблеми створення територіальних громад, зокрема на Чернігівщині. Але все одно на прикладі Польщі ми переконані в тому, що те, що пропагує влада, це теж не зовсім правильно. Якщо це маленькі райони, наприклад, Куликівка, Срібний, Варва, то можливо, там і можна. А в таких районах як Ніжин, Прилуки, Бахмач, то там все одно потрібно 2-3 громади створювати », - підкреслила вона.

 

Джерело: Чернігів інфо

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"