Як КП в ручному режимі розподіляють гроші

Як комунальні підприємства (КП) Чернігова використовують кошти? Які послуги та товари закуповують через тендери, а які напряму? Яке рішення Владислава Атрошенка КП міста ігнорують?

Досвід моніторингу системи ProZorro ще в 2016 році показав, що комунальні підприємства Чернігова активно використовували процедуру звітування за укладеною угодою. Такі договори КП можуть укладати, якщо закупівлі відбуваються на суму до 200 тисяч гривень на товари й послуги; 1,5 мільйона гривень на послуги (допорогові закупівлі). Тобто підприємства самостійно укладають угоду без публічного тендеру й потім завантажують її в ProZorro.
11 травня 2017 року виконавчий комітет Чернігівської міської ради прийняв рішення про допорогові закупівлі комунальних підприємств. Усі закупівлі, що раніше спокійно оформлювалися прямими договорами, тепер повинні проводитися через електронні майданчики – тобто повноцінними тендерами.
Це стосується закупівлі всіх товарів та послуг від 50 до 200 тисяч гривень (а для комунальних підприємств, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання – від 50 тисяч гривень до 1 мільйона гривень) та робіт від 200 тисяч до 1,5 мільйона гривень (а для комунальних підприємств, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання – від 200 тисяч гривень до 5 мільйонів гривень).

Чи дотримуються комунальні підприємства у своїй роботі рішення виконкому? 
За 6 місяців після прийняття рішення комунальні підприємства проведи 1,14 тисяч процедур на 294,8 мільйона гривень. Із цієї тисячі з хвостиком закупівель більше половини - 66,9% - це процедура звітування про укладені договори. Замість того, щоб проводити тендери, комунальні підприємства й надалі користувалися процедурою звітування.

Варто одразу зазначити, що є випадки, коли такого рішення КП можуть не дотримувалися. Наприклад, якщо виникли об’єктивні обставини (надзвичайна ситуація, необхідність усунення наслідків аварій, відсутність учасників на вже оголошених тендерах), можлива закупівля товарів, послуг та робіт напряму. Таке відхилення від процедури можливе за погодження міського голови чи його профільних заступників.
У нашій ситуації є 2 варіанти: рішення виконавчого комітету КП не виконують під час закупівель чи всі 66,9% угод погоджені з Владиславом Атрошенком або його профільними заступниками – тобто, всі ці роботи, товари та послуги були терміновими й на них регулярно не знаходився виконавець на відкритих торгах.


Що закуповували?
Через процедуру звітування комунальні підприємства більше всього закуповували будівельні роботи та поточні ремонти