Як дуб міцна, як сонце – неспалима

 

Так заявити про себе публічно і на весь голос, напевно, далеко не кожна жінка наважиться. Адже така її природа – почуватися слабкішою за чоловіка, опертою на його міцне плече, часом схованою за широкою спиною.

Такому чоловічому захисту радіє й авторка високої самооцінки, слова якої взяті для заголовку даної публікації, - поетеса Тетяна Череп-Пероганич. Водночас вона твердо переконана, що належить до тих представниць «слабкої статі», про  яких кажуть – Сильна Жінка. Бо кожного разу, коли життя припирало її до стінки, користувалася своїм життєвим «рецептом», яким й з читачами поділилася,  - «… вперто грюкнувши дверима, лишаю біль – і пташкою у літо».

Свою сміливу відвертість талановита поетеса виклала у вірші «Сильна жінка», що увійшов до її нової книги «Осінь дорослої жінки», віддрукованої видавництвом  «Український письменник». Та таке Тетянине признання належить як їй особисто, так  і чи не кожній дорослій жінці, що десь глибоко в душі приховує своє тільки їй одній утаємничене. А щоб воно вирвалося на поверхню, дало привід  вголос  сказати «Я сильна Жінка!», без сумніву, треба зустріти Його - і вимріяного, і неочікуваного, але такого необхідного. Тоді де й сила візьметься!.. Й по-іншому небесне Сонце засяє, й не одне воно її грітиме, тіло  наново молодітиме, філософію життя переписуватиме. Виявиться, що «І не в літах справа! Ти жінку, мов дівчину, звабив», - призналась Йому і своїм читачам  закохана поетеса. Й доповнила:

 

Ти, як сонце, засліпив мене вмить.

Я нічого не бачу, нічого…

Лише відчуваю страх

Від дотику дужих рук

До грудей,

Що тріпочуть пташатами,

Перед ні з чим незрівняною силою Любові.

Ти – моє сонце!!!

 

Для вибуху таких почуттів теж треба бути, беззаперечно, сильною жінкою. Адже шлях до того блаженного стану не буває простим,  це  й  авторка підтвердила у своєму поетичному творінні:  про «невдалу пару» та «топтання по її почуттях»;  про людей, які приносили їй біду; про «часи спокуси без гроша» та як «від самотності і нелюбові вовком вила біда чорна». Але…

 «Недарма, відпустивши тебе, я себе відпустила», - йдеться у вірші «А тебе не впізнати»:

 

Відірвалася від невезінь і печалей гірких.

Як же добре, що ми розійтися  спокійно зуміли.

Лиш поплакали трохи, а потім набравшись десь сил,

Я любові у Долі – насмілилась і попросила.

Ну чого ж ти собі так нічого і не попросив?!..

 

До нової збірки нашої талановитої землячки увійшли поезії, п’єси, твори в перекладі польською і болгарською мовами. Червоною словесною ниткою там витворений Гімн жінці, в якої вистачає сил «не схибити на схилах долі, завжди із совістю в двобої, але не опустила крил».

Навіть тоді, коли у одній з поезії матері сказали, що син загинув у АТО. «Та тіла ж нема ніде… І мати єдину дитину картоплю копати жде».

Тема війни на Сході теж перепущена через  жіноче серце – міцне і водночас найбільш вразливе, що не перестає терзатись, пекучою кров’ю обливатись: «Тільки ж доки ще будуть вбивати? Тільки ж доки ще будуть вмирати?».

Відповіді на ці запитання мали б дати ті, хто привласнив собі Ліцензію на людське життя, на яку має право лише Господь. Самозванці по обидві сторони  фронту неоголошеної війни не усвідомлюють і тієї господньої мудрості, що кров ніколи не змиєш кров’ю. Тож … «Кров, як водиця, все тече й тече, вбивають тих, кому б ще жити й жити».

Господь неодмінно покарає тих, хто затіяв і підтримує  криваву бійню, та чи зрадіють від того «Згорьовані навіки матері, і вдови молоді, й осиротілі діти…»?..

Напевно, авторка нової літературної збірки, мати двох дітей,   не випадково саме зараз звернулася до теми Сильної Жінки. Своїм майстерним словом «доросла жінка» вдихає надію на повноцінне життя  і тим жінкам, які самі називають себе осінніми жінками. Обнадіює й тих, кому найбільше потрібна надія:

Листям додолу осінні печалі

Я тебе цілих півроку чекаю.

Син вчора вперше

Сказав слово «тато».

Правда ж, для щастя
Не треба багато?!

Я тебе, рідний, весною зігрію,

Я в твою душу зорі посію.

Буде над нами мирне ще небо.

Тільки живим повертайся. Так треба!!!

 

Нова книга Тетяни Череп-Пероганич «Осінь дорослої жінки» вже знайшла свого масового читача.     Бо неї написала Сильна і ЩАС-ЛИ-ВА Жінка! Чого  й іншим бажає, ще й підказує, як того досягти. Самі в цьому переконаєтесь, коли візьмете до рук цю захоплюючу поетичну збірку.

 

                                                                             Григорій Войток 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"