Взяв усе, що можна! Борзнянський богатир утретє став чемпіоном Європи

Доки кандидати на гетьманську булаву бігають із баночками і здають аналізи, борзнянський богатир Сергій Пирковський привіз із чемпіонату Європи з гирьового спорту, який проходив у Греції, три золоті медалі! У своїй віковій групі в категорії до 90 кілограмів ветеран взяв все, що можна!

Чемпіон Європи у свої 62! Уродженець села Прохори, а нині мешканець Борзни Сергій Пирковський привіз із Афін, де проходив чемпіонат Європи з гирьового спорту, три золоті медалі! У чемпіонаті брали участь представники 8-ми країн Європи. Україну представляло 13 спортсменів, Чернігівщину – один! Наш іменитий спортсмен змагався серед ветеранів (вікова категорія 60-64 роки, вага до 90 кг) і виступив на відмінно. Сергій Володимирович взяв участь у змаганнях у трьох вправах, які всі виграв двоборство (поштовх та ривок), довгий цикл з двома гирями, довгий цикл із однією гирею.

Чемпіона вже встигли привітати друзі та спонсори, але розслаблятись ніколи. Сергій Пирковський активно готується до чемпіонату України в Каневі, який відбудеться у червні. Далі – чемпіонат світу в Австралії, який стартує в кінці жовтня.

Це вже втретє борзнянський богатир бере європейське золото. Незважаючи на значні досягнення нашого гирьовика, Чернігівщина, на жаль, залишається єдиною областю в Україні, де досі не діє Федерація гирьового спорту.

Відмінні результати на чемпіонатах є заслугою виключно самого спортсмена. Адже у Борзні і досі немає тренувальної бази. Чемпіону доводиться тренуватися у власній квартирі.

«Для мене гирі – не хобі, а професія, – пояснює свій вибір Сергій Володимирович. – Хобі – це якщо для задоволення, а я штовхаю залізо на результат. Коли на тренуваннях організм піддається навантаженню в понад 20 тонн, то це професійний спорт і важка праця».

Скільки грошей і часу йде на тренування, Сергій Пирковський не зізнається. Каже лишень, що професійний спорт – задоволення не з дешевих. Більшість фінансів йде на харчування, адже кожен спортсмен має власний раціон. Зрозуміло, що однієї пенсії замало, тож чемпіон влаштувався сторожем у місцевий дитячий садок.

«Я ніколи ні керівництву, ні спонсорам не кажу, скільки грошей іде на харчування, ця тема закрита, її розуміють професіонали, – говорить борзнянський богатир. – Заняття моє прибутків не приносить, навпаки – самі збитки та ризики для здоров’я. Але мене ніхто не змушує».

А от його земляк і товариш, депутат Чернігівської обласної ради Анатолій Хавило зізнається, що приблизний кошторис участі спортсмена на чемпіонаті світу складе 60 тисяч гривень. Сума немаленька як для пенсіонера, тому сподівається, що знайдуться небайдужі благодійники і профінансують поїздку на далекий континент.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Сергія Пирковського

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"