ДОВКІЛЛЯ

Врятувати «рядового» Кузю

Дика косуля – посеред людських городів. У Ніжині люди впіймали поблизу свого подвір’я молодого самця косулі. Той бився рогами об загорожу, намагаючись її перестрибнути. Небайдужі ніжинці передали тварину лісівникам, аби ті повернули косулю в її природне середовище. Лісівники ж припускають, що представник дикої фауни з’явився у місті не випадково. Найімовірніше, тварину до Ніжина завезли місцеві браконьєри. Несподівано для них молодий самець дав драла і таки врятувався.

Мешканка Ніжина Інга Динько дуже здивувалася, коли побачила у себе на загородженій ділянці рогатого гостя. Самець дикої косулі мав на тілі видимі неглибокі рани та бився рогами об сітку, даремно намагаючись її перестрибнути.

«Він бився рогами об огорожу, тож ми вирішили впіймати тварину, аби вона себе не поранила ще більше, – розповідає пані Інга. – Коли ж упіймали косулю, то зателефонували в поліцію. Ті приїхали не самі, а з лісовою охороною та ветеринаром».

Інженер з охорони та захисту лісу ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко виїхав на місце пригоди разом із поліцією.

«Косуля лежала зв’язаною, ми забрали її з подвір’я та відвезли у ветеринарну клініку, – розповідає лісівник. – Приємно вражені вчинком земляків. Вони не вбили тварину, не пустили на м'ясо, а вчинили так, як і належить справжнім людям, – милосердно».

Наявність дичини посеред густонаселеного районного центру Володимир Яковенко пояснює ймовірністю того, що її сюди завезли місцеві браконьєри.

«Неподалік приватної садиби, де впіймали косулю, живе людина, яку неодноразово помічали за браконьєрством, – говорить інженер з охорони та захисту лісу. – Тварину, очевидно, тримали до свят, але вона втекла від них».

«Це молодий самець, йому немає і року. У косулі були пошкоджені роги та збиті ноги, – пояснює ветеринар Любов Губська. – Ми з колегами обробили атисептиком та перемотали роги, обробили рани на тілі і вкололи антибіотик».

Наступну ніч лісовий гість провів під наглядом спеціалістів, а на ранок його вирішили відпустити до лісу.

«Довго тримати в неволі дику тварину не можна, бо вона почне звикати до людей, – пояснює Любов Степанівна. – Ми ще не навчилися належним чином поводитися з «братами нашими меншими».

Для ветлікаря Любові Губської це не перша зустріч із дикими тваринами. Любові Степанівні свого часу доводилося доглядати маленьких вовченят, сокола, орла і навіть єнота. Всіх тварин до клініки приносили люди, і всі вони переважно постраждали від інших людей – браконьєрів.

Місцевість обрали для тварини безпечну – територію регіонального ландшафтного парку «Ніжинський». Директор парку Сергій Мельникович особисто допомагав лісівникам та ветеринару випускати Кузю. Саме так назвали рогатого улюбленця працівники ветеринарної клініки.

«Територія парку нараховує більше шести тисяч гектарів, – каже директор парку. – Ми вирішили випустити тварину поблизу екологічної стежки «Спадщина предків» у заказнику місцевого значення «Зайцеві сосни», – продовжує він. – Заказник належить до природно-заповідного фонду України. Тут заборонено полювання. Більше того, перебування на території парку зі зброєю тягне за собою відкриття кримінальної справи».

За словами Сергія Мельниковича, це стало основним стимулом для того, щоб сюди привезли тварину.

Перед тим, як випустити косулю в її природне середовище, тварині надали медичну допомогу – зняли бинти з рогів, ще раз обробили рани, шкіру - засобами проти паразитів, вкололи антибіотик.

Лісівники та адміністрація парку «Ніжинський» сподіваються, що косуля почуватиметься тут комфортно. Адже на території регіонального ландшафтного парку є всі умови для збереження диких тварин: достатньо їжі та води, а головне – це відтворювальні ділянки. Тож охоронці фауни переконані, що відповідні умови послугують для тварини гарним прихистком.

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"