Воскова свічка – найкращий лікар

Свічка зачаровує. Вона дарує тепло та спокій, захищає від грому та поганих думок. Нині на полицях магазинів є чималий асортимент різноманітних свічок, що відрізняються формою, кольором та ароматом. У той же час, завжди цінуватиметься те, що зроблено власноруч. Виготовлення свічок власними руками – захоплююче і водночас нескладне заняття. Хоча хтось може спитати: «Навіщо робити їх своїми руками, якщо можна придбати?». Та майстриня Тетяна Демченко запевняє – у цьому й особливість, адже придбати може кожен, а от зробити власноруч, та ще й надати виробу свій стиль – справа індивідуальна та оригінальна.

Вона медик за освітою, довго працювала в рекламній сфері в одному із московських глянців. Та декілька років тому повернулася додому на Чернігівщину і вирішила робити те, що до душі. Виготовленням свічок із натуральної вощини пані Тетяна займається майже рік. Запевняє, що цій справі може навчитись кожен бажаючий. Свічки в неї не фарбовані, виготовлені виключно з природних матеріалів. Крім того, вони дуже оригінальні, зроблені зі своєрідним дизайнерським підходом.

«Хенд-мейдом я захоплююся дуже давно, перепробувала різні техніки та напрями, багато часу та сил віддала вітражу, – починає свою розповідь майстриня. –  Та вже давно мріяла зробити свічку власноруч. Багато читала та дивилася майстер-класів з виготовлення свічок, але не парафінових, а саме воскових. Спочатку  здавалося, що це недоступно і важко, та насправді вийшло все по-іншому».

 

Свічки, які зцілюють душі

Бджолиний віск – це зерниста речовина, яка має вишуканий прополісний аромат і специфічний смак. Саме він і є основою для диво-витворів, які зачаровують з першого погляду. За словами Тетяни, для неї свічковаріння – наче малювання, для якого потрібні спокійні обстановка та настрій. До роботи з поганим настроєм не береться.

«У мене ці свічки асоціюються із затишком, із чимось природнім, – говорить жінка. – У моїх свічках немає жодних ароматизаторів чи барвників. Лише віск, а цілющі та релаксаційні властивості воскових свічок відомі людству дуже давно. Уже сотні років їх використовують як під час богослужінь, так і в домашніх умовах. Колись ними користувались виключно заможні люди. Нині ж натуральні декоративні вироби стали популярними в широких колах. Під час спалювання воскові свічки зовсім не виділяють диму, навпаки – від них віє тонким ароматом меду та прополісу. Їх добре ставити біля телевізорів та комп’ютерів, а також на дні народження в торт».

Слід зазначити, що в релігійних віруваннях свічку завжди наділяли глибоким символізмом. Вважаться, що її полум’я зігріває та очищає від гріхів душу.

«Старожили кажуть, що віск здатен накопичувати та зберігати інформацію, – пояснює майстриня. – Споконвіку при монастирях та при храмах ченці та священнослужителі утримували пасіки. Найбільше з продуктів бджільництва цінувався віск, який повністю використовувався на виготовлення свічок. До речі, пари, що виділяються при спалюванні свічки, справді розслаблюють людину, а воскові навіть полегшують дихання, здатні знімати астматичні синдроми, лікувати нежить та багато інших недуг. І навіть коли просто топиш віск, аби потім залити його у форму, кімната наповнюється цим неповторним ароматом. До речі, я часто роблю свічки разом з дитиною».

 

Диво своїми руками

Хоча, як ми вже наголошували, жінка робить свічки не так давно, але навіть за цей невеликий проміжок часу зуміла освоїти багато тонкощів ремесла.

«Я виготовляю різного виду свічки. Це  і звичайні церковні, і фігурні – янголів та інших статуеток і просто скручені, – розповідає майстриня. – Загалом для своїх виробів форми роблю сама. Замовляю через Інтернет силікон, а вже з нього роблю необхідну форму. Віск купую у пасічників. Як правило, він із старих стільників, які не будуть більше використовувати у вулику. Вже вдома топлю його на парі і заливаю в заздалегідь підготовлену форму. Потім вставляю гніт і відправляю на застигання. До речі, при заливанні віск повинен мати правильну температуру – близько 60 ° C. Щоб свічка була гарною, віск потрібно очистити, тобто перетопити декілька разів. Віск буває дуже різних відтінків: від яскраво-жовтого до коричневого. Колір залежить від того, як довго стільник був у вулику. Треба вміти і правильно та акуратно вийняти свічку з форми, щоб не пошкодити. Як на мене, процес свічковаріння хоч і доволі довгий, але цікавий».

Наша героїня стверджує, що виготовлення свічок може стати улюбленим заняттям кожного, особливо перед святами. Такий сувенір може стати чудовим подарунком для рідних та друзів. Тож не баріться, а придбайте вощину і спробуйте створити власну неповторну свічку.

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"