Вода потеплішає, коли зникнуть борги

Якщо надворі настає спека – чекай, що в Прилуках відключать гарячу воду,  І так уже не один рік. От і 14 травня  ПАТ «Чернігівгаз» відключило котельні міста від газопостачання – через заборгованість місцевого КП «Прилукитепловодопостачання» за природній газ. З теплом і гарячою водою залишилися лише два заклади: центральна міська лікарня та будинок дитини «Надія». У всіх же інших організаціях і на підприємствах, а також у оселях прилучан, котрі опалюються від котелень, крани гарячої води безнадійно спорожніли на невизначений термін. А точніше доти, доки прилуцьке тепловодопостачальне підприємство не віддасть НАК «Нафтогаз» майже 24 мільйони гривень – саме такою була загальна сума заборгованості на 15 травня. Левову її частину складають борги населення (6 353 200 гривень), підприємств (1 089 600 гривень) та організацій, які фінансуються з місцевого бюджету (1 041 600 гривень). По кілька сотень гривень заборгували прилуцькі підприємці та організації, котрі отримують фінансування від області й держави. Інший бік медалі, за словами директора КП «Прилукитепловодопостачання» Андрія Гавриша ,– не повернення в повному обсязі державою різниці по тарифах -  усього понад 9 мільйонів гривень (5 776 900 гривень по теплу та 3 598 500 гривень – по воді).

 КП «Прилукитепловодопостачання» усіляко намагається пришвидшити  процес погашення боргів: з боржниками укладено 14 угод про реструктуризацію на загальну суму 45,2 тисяч гривень, та й саме відключення тепла стало своєрідним стимулом, змусило людей «зашевелитися», скажімо  за 5 днів населення погасило близько 300 тисяч власних боргів. Ще на 2 мільйони 800 тисяч гривень направлено позовів до суду. Звісно, суд – інстанція остання, але, на жаль, необхідна. Адже через несплату за комунальні послуги одними городянами страждають інші –  хто  розраховується сумлінно й своєчасно. Відсутність же теплої води влітку у Прилуках вже перестала бути надзвичайною ситуацією, навіть більше того – перетворюється на безрадісну тенденцію. Так само, як і зменшення тиску води у спекотні дні, через що жителі верхніх поверхів деяких будинків часто-густо залишаються і  без холодної  води на кілька годин.

В народі подейкують, що «Прилукитепловодопостачання» умисно зменшує у травні тиск води, аби жителі приватного сектору не поливали городи. Директор же підприємства Андрій Гавриш запевняє, що в ці дні навпаки подача води ще збільшується, додатково працює дві свердловини. «Тиск же падає увечері, коли дійсно люди поливають, хоча закачування  води збільшується в рази», - переконаний директор.  Одне слово, замкнуте коло.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"