Визначна подія для медицини області


 

У вівторок у Чернігові відкрили реконструйоване приміщення Чернігівського обласного центру екстреної медичної допомоги та навчально-тренувальний центр симуляційної медицини. Воно тепер сучасне, енергоефективне та комфортне. Одночасно персоналу Центру передали 8 новеньких «швидких» марки Volkswagen Krafter. Одна з них – реанімобіль.

 

У відкритті взяла участь перший заступник Міністра охорони здоров’я України Ірина Садов’як, яка зауважила, що саме розвиток екстреної медичної допомоги є одним з ключових напрямків її роботи. Також вона повідомила, що днями МОЗ доручило ДП «Медичні закупівлі України» укласти контракти на придбання 416 одиниць спеціалізованого санітарного транспорту екстреної медичної допомоги. Упродовж 2-3 місяців новенькі «швидкі» отримають ще 19 регіонів.

На думку Ірина Садов’як, рік, що минає, в плані фінансування став найкращим для екстреної медичної допомоги. У найближчі місяці для області передбачено придбати за державні кошти ще близько 25 машин різних типів. Це дасть можливість медикам працювати в нормальних умовах. Але, в першу чергу, це важливо для пацієнта. Вчасно надана допомога у важкому стані, швидкість доїзду – кожна збережена хвилина дарує людині життя.

Загалом у 2020 році на розвиток медицини та покращення якості медичних послуг нашої області було виділено одну з найбільших в історії сум – понад 400 млн гривень. На наступний рік є також амбітні плани з розбудови медичної сфери, у тому числі екстреної медичної допомоги. А вісім автомобілів, отриманих до відкриття Центру відчутно посилять мобільність медиків під час надання допомоги жителям Чернігівщини.

До речі, Чернігівщина стала першою в Україні щодо отримання такої кількості медичного спецтранспорту оновленої модифікації. Чотири авто обслуговуватимуть мешканців Чернігова та Чернігівського району. Ще чотири поїдуть в Корюківку, Козелець, Ніжин та Прилуки.

Зовнішній та внутрішній функціонал нового спецтранспорту продуманий до найменших дрібниць. Кожен оснащений сучасним медичним обладнанням та устаткуванням. Залучені спеціальні технології та матеріали, які дозволяють знизити шуми та вібрацію, простір у салоні збільшений на 15%. По суті – це новий підхід до облаштування автомобілів швидкої допомоги. Автотранспорт придбано за кошти НСЗУ, на загальну суму понад 20 млн грн.

Комплектація машин включає сучасні монітори, дефібрилятор, пульсоксиметр, капнограф - все необхідне для максимально ефективної та оперативної допомоги пацієнтові під час транспортування до медзакладу. В салоні реалізовано можливість проведення дозованої подачі ліків, є апарат для підігріву розчинів, функціональні ноші, вакуумний матрац, санітарна сумка тощо. Реанімобіль додатково має на борту переносний апарат ШВЛ. Все устаткування від відомих виробників Німеччини, Швеції, США.

Учасники відкриття також побачили новий навчально-тренувальний центр симуляційної медицини. Проєкт був реалізований за ініціативи керівництва центру екстреної медичної допомоги. Його вартість - 3 млн гривень. Симуляційний центр забезпечений сучасними манекенами від виробника світового рівня. Відтепер практикуючі та майбутні медики, а також фахівці інших екстрених служб зможуть оволодіти основами надання медичної та домедичної допомоги в умовах наближених до реальних. Зрештою, це допоможе знизити вірогідність летальних випадків.

Генеральний директор Центру Ігор Даниленко розповів про реконструкцію медзакладу та ознайомив з роботою центральної оперативної диспетчерської. Масштабну реконструкцію будівлі реалізували за кошти ДФРР за участі місцевого бюджету. Зокрема, проведено комплексну термомодернізацію будівлі - утеплено фасад та покрівлю, встановлено енергоощадні вікна. Все це дозволило мінімізувати витрати на енергоносії. Другою чергою замінили систему опалення приміщення, силові кабелі, систему кондиціонування та вентиляції, облаштували комфортні умови для персоналу.

На сьогодні в мережі Центру по всій Чернігівській області до надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі задіяно 64 бригади. З них 14 працюють на території Чернігова. На базі «Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» діє центральна оперативна диспетчерська, яке опрацьовує близько 450 дзвінків на добу. Її функціонал також передбачає логістичний контроль за переміщенням бригад «швидких».

Крім того, в цілодобовому режимі працює консультативно-телеметричний центр. Він забезпечує роботу по наданню консультативної допомоги бригадам екстреної медичної допомоги області з ЕКГ-діагностики та наданню екстреної медичної допомоги хворим з патологією серцево-судинної системи.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"