Вироки корупціонерам у погонах


 

Керівника слідчого відділу та двох поліцейських засуджено до позбавлення волі за вчинення корупційного злочину

Прокуратурою області забезпечено підтримання обвинувачення у суді стосовно керівника слідчого відділу та двох поліцейських одного з районних відділів поліції у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 368 КК України (закінчений замах на одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе та третіх осіб за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади та службового становища).
Як раніше повідомлялося, навесні минулого року УСБУ в Чернігівській області спільно з прокуратурою викрито керівника слідчого відділу та двох його пособників – поліцейських одного з райвідділів поліції області, які намагалися отримати неправомірну вигоду від особи за закриття стосовно неї кримінального провадження, пов’язаного з таємним викраденням чужого майна.
Наразі судом першої інстанції постановлено обвинувальний вирок, яким працівників поліції визнано винуватими у вчиненні корупційного злочину.
Враховуючи позицію прокурора щодо міри призначеного покарання та категорію вчиненого злочину, трьох обвинувачених засуджено до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах України на строк 3 роки та конфіскацією усього належного їм на праві власності майна. Додатково судом застосовано ст. 54 КК України та поліцейських позбавлено спеціальних звань.
Вирок законної сили не набрав, упродовж 30 днів на нього може бути подана апеляція.
Принагідно повідомляємо, що прокуратурою у поточному році підтримано обвинувачення ще у двох кримінальних провадженнях, де за вироками судів 3 працівників поліції засуджено до позбавлення волі за вчинення корупційних злочинів, пов’язаних з отриманням неправомірної вигоди.

***

Прокуратура домоглась у суді справедливого покарання для обвинуваченого. Колегія суддів Чернігівського апеляційного суду 13 листопада цього року за скаргою прокурора скасувала вирок Щорського районного суду Чернігівської області.
Вказаним вироком обвинуваченого засуджено до 1 року обмеження волі за умисне нанесення легких тілесних ушкоджень (ч. 1 ст. 125) та хуліганство (ч. 1 ст. 296) КК України.
Як з’ясувалося, заздалегідь взявши вдома палицю для ходьби з металевим штирем, зловмисник, перебуваючи у стані наркотичного сп’яніння, вийшов у під’їзд, де дочекавшись потерпілого, безпричинно завдав йому декілька ударів, заподіявши тілесні ушкодження.
Окрім того, чоловік обвинувачувався у нанесенні тілесних ушкоджень ще двом особам біля приміщення магазину «АТБ» у м. Сновськ.
У поданій апеляційній скарзі, прокурор просив скасувати вирок зважаючи на м’якість призначеного покарання та безпідставність перекваліфікації судом дій обвинуваченого з частини 4 на частину 1 ст. 296 КК України.
Враховуючи аргументованість доводів прокурора, суд визнав, що дії обвинуваченого правильно були кваліфіковані органом досудового розслідування за ч. 4 ст. 296 КК України, оскільки злочин вчинений обвинуваченим із застосуванням предмета, заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень.
Перевіряючи вирок в частині призначеного покарання, колегія підтримала позицію прокурора щодо його м’якості.
Відтак, Апеляційний суд задовольнив скаргу прокурора та засудив обвинуваченого за інкриміновані злочини до 4 років позбавлення волі.

***

За принципової позиції прокурора за умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу тілесних ушкоджень винну особу засуджено до 2 років позбавлення волі
Колегія суддів Чернігівського апеляційного суду 12 листопада цього  року за скаргою прокурора скасувала у зв’язку з м’якістю призначеного покарання вирок Сосницького районного суду Чернігівської області.
Цим вироком жителя смт Сосниця Чернігівської області засуджено за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 345 КК України (умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків), проте звільнено від призначеного покарання у виді позбавлення волі з встановленням іспитового строку.
Судом встановлено, що обвинувачений, перебуваючи в смт Сосниця в стані алкогольного сп’яніння, з метою перешкодити виконанню службових обов’язків працівнику поліції, який перебував у форменному одязі і при виконанні своїх службових обов’язків, умисно завдав йому удар головою в обличчя, чим спричинив тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми.
За принципової позиції прокурора рішення апеляційного суду вже скасовувалося судом касаційної інстанції у зв’язку з м’якістю призначеного покарання. Під час повторного апеляційного розгляду скаргу прокурора задовольнили.  
Прокурором доведено, що суд першої інстанції при ухваленні вироку не врахував ступінь тяжкості скоєного злочину, обставини його вчинення –  злочин вчинено щодо працівника правоохоронного органу, що підриває авторитет правоохоронних органів, а також особу обвинуваченого, який притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення тяжких злочинів, відбував покарання у місцях позбавлення волі, однак через нетривалий час після звільнення знову скоїв злочин. Крім того, не враховано, що обвинувачений вчинив злочин, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, а також висновок органу пробації про неможливість його виправлення без ізоляції від суспільства.
Вказані обставини не давали підстав суду призначати покарання зі звільненням від його відбування з випробуванням.
Відтак, Апеляційний суд підтвердив обґрунтованість правової позиції прокурора та засудив обвинуваченого до 2 років позбавлення волі. Вирок набрав законної сили.

За інформацією прес-служби прокуратури Чернігівської області

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"