Віктор Лазар: «Ми в пустелі чи в тундрі?!»

Що ж ви, панове, робите? – такий сенс наболілих запитань, що звучали від імені підприємців області до представників ПАТ «Чернігівобленерго» під час круглого столу 7 листопада. Йшлося про штучні (принаймні, так вважають керівники підприємств) перепони на шляху підключення промислових споживачів до українських електромереж. 

Зустріч відбулася за ініціативи Спільного представницького органу (СПО) роботодавців Чернігівської області. Представники підприємницьких кіл зійшлися віч-на-віч зі своїми «кривдниками» з ПАТ «Чернігівобленерго» та представниками служб, що мають стояти на сторожі законності – Національної комісії регулювання енергетики (НКРЕ) й Антимонопольного комітету України (АМКУ).

Віктор ЛазарГолова СПО Віктор Лазар навів два приклади, котрі важко прокоментувати в друкованому виданні. Так, для ТОВ «Сіверінтергруп» в Городнянському районі початкова ціна підключення в розмірі 130 тисяч гривень зросла до 1,4 мільйона після року (!) тяганини. А в селі Доч, що в Борзнянському районі, елеватор кілька місяців вимушений працювати за допомоги дизель-генераторів. А це втричі дорожче, аніж отримувати енергію з електромереж.

«Ми в пустелі чи в тундрі? Енергетики, будьте більш адекватні!» – закликав Віктор Лазар.

Претензії представників підприємців стосувалися перш за все непрозорості механізму підключення та необхідності власним коштом розбудовувати мережі приватної кампанії. А ПАТ «Чернігівобленерго» саме таке – власність якихось фірм, зареєстрованих на далекому острові Кіпр. До того ж статистика говорить про зниження споживання електрики на Чернігівщині вже понад півдесятка років, тож очевидно: потужності вивільняються.

З такими вбивчими, здавалося б, фактами й запитаннями Андрій Склярець, голова об’єднання роботодавців сфери торгівлі та послуг Чернігівської області, напався на технічного директора «Чернігівобленерго» Володимира Рубанка.

Однак технічний директор сяк-так тримав натиск. За його словами, для монополій правила гри встановлюються «згори». В даному разі – правила приєднання до мереж, що діють з 1 січня. Водночас нема порядку фінансування і виникає певна нормативна прогалина. Також Рубанка пожалівся на зношеність мереж і наголосив на необхідності резервування потужностей.

Різким був Сергій Берестовий, голова регіональної Ради підприємців при облдержадміністрації. За його словами, звичайнісінький договір мають підписати усі директори «Чернігівобленерго», а їх аж…дванадцять! На підключення навіть уже після підписання договору потрібна згода якогось таємничого консультаційного центру, котрий законом не передбачений. Але, якщо вам важко, то є «фірма-рєшала» – ТОВ «Енергонова», котра пропонує полегшити процедури входження в коло клієнтів обленерго. Звісно, не задарма.

Олександр Тимошенко, НКРЕНе стали несподіванкою відповіді представників контролюючих органів – Олександра Тимошенко, завідувача сектором НКРЕ у Чернігівській області, та Максима Скрипко, представника Чернігівського територіального відділення АМКУ. Вони заявили, що з названими проблемами звернення до них не надходили.

Тимошенко ще й фактично захистив обленерго, висунувши тези: жодна держава не може змінити усе відразу і досконало; не пішла на користь обленерго і зміна менеджменту вищої ланки. Втім, він все ж таки закликав звертатися до НКРЕ за телефоном в Чернігові: 67-67-40.

Непідробний діалог сторін вийшов бурхливим і тривалим. Учасники встали з-за столу після двох годин дискусії і… продовжили її в більш неформальній обстановці.

Сергій СТУК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"