Відремонтували та запустили лінійний прискорювач


 

Після піврічного простою у Чернігівському центрі сучасної онкології запрацював лінійний прискорювач. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну променеве лікування прискорювачем призупинили.

 

1 квітня у відділення онкоцентру, де розташований лінійний прискорювач, влучив російський снаряд. Тоді у будівлі були пацієнти, ніхто не постраждав. Зазнала ушкоджень покрівля будинку та обладнання лінійного прискорювача. Змогли відновити роботу тільки 19 серпня, бо деталі шукали за кордоном.
Як розповів керівник Чернігівського обласного центру сучасної онкології Олександр Заїка, була пошкоджена система охолодження лінійного прискорювача, зовнішня обшивка охолоджувальних систем і комп'ютерний томограф, який вийшов з ладу через збій живлення. Збитки сягнули трьох мільйонів гривень
Поки прискорювач не функціонував, пацієнтів лікували іншими приладами. Для того, щоб полагодити прискорювач, необхідно було замовляти деталі з-за кордону за кошти медзакладу, але були логістичні труднощі.
Тепер пацієнти нашої області будуть отримувати сучасне лікування, яке в онкоцентрі нині безкоштовне - сплачується за програмою медичних гарантій НСЗУ".
За словами завідувачки відділення променевої терапії Наталії Крічфалушій, за пів року простою могли отримати лікування щонайменше 500 пацієнтів. Нині медзакладу вдалося навіть модернізувати роботу з прискорювачем. Час сеансу лікування на лінійному прискорювачі завдяки новим опціям зменшився, інженерній службі краще працювати з пучком опромінення, менше налаштувань і перевірок. Зараз онкоцентр планує вийти на цифру у 55 людей на день, саме стільки пацієнтів отримували лікування променевим прискорювачем до повномасштабного вторгнення.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"