Відновлять церкву, де Мазепа

підписав союз із королем Швеції


 

Лише незначне коло істориків і патріотів розуміють, наскільки важливими в сакрально-символічному значенні для України є залишки барокового храму в Дігтярівці, що на Новгород-Сіверщині. Церкву Святої Божої Матері збудували коштом гетьмана Івана Мазепи з цегли місцевої цегельні, що також належала Мазепі. Саме в цьому храмі гетьман України підписав із Карлом ХІІ союз проти Московії і звідси Мазепа разом із королем шведів, готів та венедів рушили на священну війну з ординською тиранією. Роботи з відбудови та реставрації святині було розпочато у 2011 році за кошт української діаспори, однак вони були припинені з початком російської агресії. Минулого тижня митрополит Православної церкви України Епіфаній анонсував відновлення храму. Проектом займатиметься Фонд Мазепи та Митрополичий фонд ПЦУ.

«Україна відновлює церкву, в якій Мазепа, за версією істориків, підписав союз зі Швецією.

«Ім’я Івана Мазепи носить і один з двох наших благодійних фондів – Фонд Мазепи, що був створений минулого року і який спільно з Митрополичим фондом Православної Церкви України цього року розпочинає проект відновлення храму Покрови Богородиці в селі Дігтярівка на Чернігівщині», – написав митрополит ПЦУ Епіфаній.

Цей храм має неоціненне значення. Його було збудовано у 1708 році на замовлення і коштом гетьмана Івана Мазепи. Саме тут гетьман молився за Україну перед історичною зустріччю з королем Швеції Карлом ХІІ, і саме тут була підписана угода, що мала допомогти реалізувати військово-політичний проект Івана Мазепи, метою якого був вихід з-під протекторату Московії та утворення на українських землях незалежної держави.

21 вересня 1708 року шведські полки на чолі з Карлом XII вступили на територію Лівобережної України біля села Дрокова Стародубського полку. Основна ж зустріч шведського короля та українського гетьмана відбулася на землях Сіверщини. Свій табір Карл ХІІ розташовував в селі Гірки за 3-4 кілометри від Дігтярівки.

Цікавий факт: у Гірках біля криниці на старезному дубі давним-давно, як розповідає легенда, яку бережуть у селі, у XV столітті вперше явився образ Матері Божої Дігтярівської! Ця ікона була найшанованішою у житті Івана Степановича Мазепи!

30 жовтня 1708 року в Дігтярівській церкві, збудованій коштом гетьмана Мазепи, відбулося підписання україно-шведської військово-політичної угоди. Іван Мазепа та Карл ХІІ скріпили угоду печатками та засвідчили перед Всевишнім чистоту власних намірів. На знак пошани та величі історичної події шведський король подарував храму чавунні плити для підлоги, розміром 50 на 50 сантиметрів з гравіруванням «К ХІІ».

Як відомо, після битви під Полтавою історію цього храму, як і чудотворної Дігтярівської ікони Матері Божої, за наказом російського царя Петра І намагалися переписати. На жаль, не зберігся оригінал цієї унікальної ікони, яка була оздоблена в коштовні шати і на якій було зображено Богородицю з Богонемовлям, зодягненими в український одяг. Але церква тоді встояла.

«Пережила вона і громадянську війну, і розкуркулення, і Другу світову. Храм не зачепили німці, а навпаки – «свої», у 1943-му, коли наступали. Та найбільшої руйнації святиня зазнала в мирні часи, у часи «хрущовщини». 1961 року за наказом місцевого голови колгоспу, героя соціалістичної праці Нестора Школьного церкву зруйнували, – розповідає місцевий краєзнавець Борис Домоцький. – Місцеві старожили згадують, як комуністи прив’язували до гусеничного трактора стародавні куполи і як намагалися знести стіни. І таки знесли, але не всі. Безбожники пошкодили східну, вівтарну й західну частини храму та скинули куполи».

Вже у наші дні, завдяки старанням небайдужих українців тут, в Україні, а також українців зі США та Канади вдалося розпочати відбудову та реставрацію цієї унікальної церкви. Втім, на превеликий жаль, з початком російської агресії 2014 року фінансування і відновлювальна робота були зупинені.

І ось, після семи років простою, Православна Церква України анонсувала завершення відбудови святині.

«Цього року ми розпочинаємо проект, мета якого впродовж найближчих кількох років завершити відбудову цього унікального храму, щоби повернути Україні справжню архітектурну перлину, відродити духовну святиню та символ прагнення великого гетьмана ще 313 років тому відійти від згубного російського протекторату і обрати для нашої держави інший вектор розвитку – вільний, європейський. Нехай Господь допомагає нам у справі відновлення святині та збереженні нашої правдивої історії!» – заявив митрополит Епіфаній.

Храм Святої Божої Матері у Дігтярівці воістину можна вважатисимволом нашої належності до великої європейської цивілізації, символ визнання нашої країни королями і правителями. На жаль, до цього часу він виглядає як символ поразки – побляклий, спорожнілий, змарнілий, розбитий, як і наша соборність – від Сяну до Дону, Від Стародуба до мису Сарич... Як тут не згадати цитату з Олеся Гончара: «Бережіть собори ваших душ»?..

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"