Відбір проєктів відновлення громад



Громади Чернігівщини мають визначитися з проєктами, які можуть увійти в Програму з відновлення України

 

Відповідно до Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком «Програма з відновлення України», ратифікованої влітку минулого року, передбачається залучення 340 мільйонів євро на фінансування певних заходів. Йдеться про реалізацію проєктів з відновлення соціальної інфраструктури та об’єктів житлово-комунального господарства у регіонах, що постраждали через війну. Кредитні кошти будуть спрямовані громадам у вигляді субвенції з державного бюджету.
Як повідомив перший заступник начальника Чернігівської ОВА Костянтин Мегем під час наради з представниками територіальних громад, Мінрегіон оголосив відбір проєктів, які можуть реалізуватися в межах Програми з відновлення України. Спершу буде виділено близько 200 мільйонів євро. Пріоритетність у відборі надаватиметься саме деокупованим областям: Чернігівській, Київській (в тому числі місту Київ), Сумській та Житомирській. Проєкти громад, які визнані зонами бойових дій, поки що не розглядатимуться.
Директорка Департаменту економічного розвитку ОВА Олександра Хомик детально розповіла учасникам наради про умови участі у відборі та критерії, яким мають відповідати проєкти. Це може бути як нове будівництво, так і реконструкція та поточний ремонт закладів освіти та охорони здоров’я, ЦНАПів й адміністративних будівель. Розглядатимуться ініціативи з реконструкції та капремонту критичної інфраструктури (водопостачання, водовідведення, теплопостачання), а також будівель для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та громадян, які втратили оселю внаслідок військових дій.
Одна з основних умов — співфінансування у розмірі не менше 20%. Можна залучати кошти інших донорів, що не заборонено, Це реальна можливість для Чернігівської області модернізувати і відбудувати ті об’єкти, які були пошкоджені внаслідок бойових дій чи потребували ремонту.
Пропозиції про участь у відборі з додатковими матеріалами Мінрегіон має отримати до 2 вересня поточного року. Фінансування ж проєктів заплановано на наступний рік.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"