Від «100 грам» дорослішим не станеш

Чернігівська школа №19 стала першою зі шкіл обласного центру, де тривають лекції в рамках проекту «Живи тверезо. Знай більше» Чернігівської обласної громадської організації „Тверезий Чернігів”. 24 квітня з дітьми спілкувалися активісти організації Марина Єщенко та Ігор Коваленко.

Частенько діти пробують алкоголь ще у шкільному віці. Тому саме школярів активісти закликають жити тверезо, не долучаючись до вживання алкоголю в будь-яких, навіть так званих «помірних» дозах.

За словами пані Марини, систематична робота зі школярами стала можливою після того, як названа програма громадської організації отримала розуміння і підтримку міського голови Олександра Соколова («Чернігівщина» №14 від 4 квітня). Раніше ж такі лекції проводилися лише в чернігівській школі №1 та в місті Славутичі.

З перших хвилин зустрічі Марина Єщенко в діалозі з дітьми з’ясувала наступне. Як поводитися з сірниками, як переходити вулиці тощо дітям пояснюють ще змалку. І правильно: щоб були обізнані, як вберегтися. А ось інформації про алкоголь, котрим торгують на кожному кроці, зовсім не густо.

Не секрет, що підлітки «вживають» не в останню чергу через намагання самоствердитися, відчути себе начебто дорослим. Таку мотивацію «вживання» лектори розбивають риторичним запитанням: «А як же насправді виглядає і поводиться п’яна людина? Невже мужньо і розумно?».

Подивом зустріли школярі слова Марини Єщенко про те, що для приготування так званих «слабоалкогольних напоїв» (котрі призначені саме для молоді) виробники використовують найдешевший, найгірший спирт. А що ж тут дивного? В різноманітному пійлі в яскравих баночках і пляшечках стільки ароматизаторів і смакових добавок, що низьку якість спирту на смак не відчуєш.

«У наших магазинах під виглядом напоїв продаються сильнодіючі наркотики, – ошелешив підлітків Ігор Коваленко. – Я нічого не вигадую, це офіційний документ говорить». Ігор продемонстрував школярам текст ГОСТ 18300-72, згідно з яким етиловий спирт, цитата, «относится к сильнодействующим наркотикам, вызывающим сначала возбуждение, а затем паралич нервной системы».

Ігор розповів також про механізми дії алкоголю на мозок, результатом чого стає загибель так званих «нервових клітин», котрі, як відомо, не відновлюються. А згодом організм виводить рештки мертвих клітин мозку разом із… сечею.

Відбулася і практична робота (як же без неї в навчанні). За допомоги школярів куряче яйце розділили на білок і жовток і «приправили» білок ложкою спирту. Можете повторити цей дослід вдома, шановні читачі. Побачите, що діється з білком наших клітинок під час застіль. Якщо, звісно, Вам не шкода зіпсувати… куряче яйце.

Іван КОВТУН

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"