Весняний призов не за горами

Незабаром на Чернігівщині розпочнеться весняний призов на строкову службу. Він триватиме з 5 квітня по 30 травня. Цієї весни наша область має направити до лав Української армії 415 військовослужбовців віком від 20 до 27 років. З них 142  направлять до сухопутних військ, 79 – до повітряних сил, 14 – до військово-морських, 110 - до нацгвардії і 70 – до військової служби транспорту в Чернігів. Усі призовники будуть направлені до навчальних центрів.

Призовники, які мають вищу освіту, служитимуть 12 місяців, а всі інші – 18. Як і в попередні роки, за юнаками, яких призвали з роботи, мають зберегтися робоче місце та середня заробітна плата, незважаючи на форму власності підприємства. Як і раніше, для виконання завдань у зоні АТО строковиків не посилатимуть.

До того ж, у цьому році значно збільшується розмір одноразової матеріальної допомоги, яка видається кожному призовникові.

«Юнакам, призваним на строкову військову службу, буде виплачуватись грошова допомога в розмірі двох прожиткових мінімумів, – пояснює обласний військовий комісар Олександр Криворучко. – З першого травня трохи збільшується прожитковий мінімум – 1644 гривні, тобто буде виходити десь 3200 грн. Затримок з виплатами не буде. У військовому комісаріаті оформлюються всі документи і гроші відразу зараховуються на картку».

За ухилення від служби можна сісти

Як і в попередні роки, певні категорії військовозобов’язаних матимуть право на відстрочку. Вона надається за наявності непрацездатних батька й матері, неповнолітніх брата чи сестри (за умови, якщо немає батьків), якщо є дитина віком до трьох років, дитина чи дружина інваліди, якщо є двоє і більше дітей та навіть коли дружина вагітна. Також надається відстрочка студентам денної форми навчання та дітям-сиротам. Усім іншим комісар радить після отримання повістки з’явитися до військкомату, щоб потім не мати проблем.

«У зв’язку з прийняттям і затвердженням Верховною Радою Закону «Про єдиний державний реєстр військовозобов’язаних і призовників», якщо чоловік не пройшов військову службу або ухилявся від призову, або має якісь проблеми у зв’язку з тим, що він не прибував на виклик за повістками, його дані вносяться до Єдиного державного реєстру і надалі він матиме проблеми, – застерігає комісар. – Бо система все одно прийде до того, що кожна здорова людина, відповідальна перед законом і державою,  повинна проходити військову службу. Торік за підсумками осіннього призову справи двадцяти ухилянтів були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Стосовно двох із них уже винесені рішення про позбавлення волі на два роки. А щодо 18 тривають судові розслідування».

Не вистачає офіцерів і медиків

Зараз у зоні проведення антитерористичної операції не вистачає офіцерів. Особливо артилеристів, ракетників, зв’язківців і до батальйонів забезпечення. А ще більша потреба в медиках. Як буде з призовом випускників військових кафедр - поки що незрозуміло. Досі у військовому комісаріаті немає жодних керівних документів з цього приводу.

«За рішенням начальника Генерального штабу, за бажанням ці молоді офіцери будуть залучатися до участі в АТО, – продовжує комісар. – Та як не крути, все одно молодший лейтенант, котрий навчався на кафедрі, не має такого великого досвіду, як випускник академії Сухопутних військ, який чотири роки вчився на військового, де його навчали керувати військовим складом саме в бою. Як правило, лейтенанти, які закінчують кафедри, майже нічого не знають».

Контрактники потрібні!

Гостро стоїть питання служби за контрактом. На службу за контрактом може вступити особа з 18 до 50 років. А от медиків і льотчиків приймають навіть до 60 років.

«Усі пільги та виплати, які визначені законодавством, військовослужбовцям контрактної служби виплачуються в повному обсязі, – розповідає комісар області. – Військові контрактники отримують мінімальну заробітну плату в розмірі 7 тисяч гривень. Військовослужбовці, які виконують бойові завдання в зоні АТО, – від 12 до 14 тисяч. Це залежить від місця їх перебування».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"