Весняні посадки лісу

Лісогосподарські підприємства Чернігівщини розпочали весняну посадку лісу. За відносно короткий термін цьогоріч лісівники краю встигли закласти понад тисячу гектарів нових насаджень. У планах обласного управління лісового та мисливського господарства – засадити саджанцями навесні та восени 2,5 тисячі гектарів.

Одним із передовиків серед держлісгоспів області є ДП «Ніжинське лісове господарство», яке має потужну насіннєву базу. За тиждень планують завершити посадку саджанців і взятися за розсадники.

 

Торік ДП «Ніжинське лісове господарство» засадило молодими лісовими культурами 250 гектарів замість 160, доведених планом. І цьогоріч ніжинські лісівники не пасуть задніх. Буквально за тиждень устигли засадити саджанцями понад 100 гектарів молодого лісу. Висаджують переважно сосну та дуб.

Всесвітній день лісу ніжинські лісівники провели за роботою… в лісі. Адміністрація лісгоспу на чолі з його директором під час акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» прибула у Вертіївське лісництво для того, щоб на зрубах закласти нові площі лісових масивів.

Лісничий Вертіївського лісництва Микола Галаган пояснює: «Запланували засадити саджанцями 25 гектарів, переважно на зрубах. Ці роботи завершуємо. Фактично вже висаджено лісу на 20 гектарах».

На ділянці 2,9 гектара працівники лісгоспу разом із керівництвом ДП «Ніжинське лісове господарство» висаджують сосну. Складність роботи полягає в тому, що після планової рубки висаджувати саджанці трактором практично неможливо. Доводиться все робити вручну. Лісівників виручає старий перевірений спосіб – посадка під «меч Колесова». Техніка лише розпушує ґрунт, решта – робота людини.

Лісівники планують заліснити стовідсотково не лише минулорічні зруби, але і цьогорічні.

За словами директора ДП «Ніжинське лісове господарство» Юрія Болоховця, для цих потреб заздалегідь підготовлено 1,6 мільйона сіянців і саджанців. Посадковий матеріал – із власних розсадників. Його вистачає не лише для потреб держлісгоспу, але і для того, щоб продати. Купують здебільшого держ- та агролісгоспи.

«З початку року ми підготували на продаж 400 тисяч саджанців сосни, – каже головний лісничий держлісгоспу Володимир Костирко. – Насіння ДП «Ніжинське лісове господарство» першого класу. Його високо цінують покупці, бо воно одне з найкращих в Україні».

На одному гектарі – близько п’яти тисяч саджанців. Доглядачі лісу сподіваються на те, що з них приживеться принаймні 90 відсотків. Однак для того, щоб дерева виросли, цього замало. Окрім шкідників, природнім ворогом молодих рослин є дикі травоїдні звірі – лосі, косулі, олені.

«Такої шкоди від лісового звіра, як цього року, не було ніколи, – скаржиться головний лісничий. – На багатьох полях, які ми висадили восени і навесні, – пустка».

Таку активність травоїдних експерти пов’язують із приростом тварин.

«Як тільки ми активно взялися за браконьєрів, побільшало звірів. Це природа і це нормально, – пояснює Юрій Болоховець. – Будемо огороджувати ділянки і використовувати сучасні методи, аби захистити насадження».

А це – додаткові витрати. Обгородження одного гектару молодого лісу в середньому обходиться держлісгоспу в 15 тисяч гривень. Щороку тільки в Ніжинському лісовому господарстві працівники лісу обгороджують 15 гектарів насаджень.

«Цьогоріч запланували обгородити 20-25 гектарів лісу», – ділиться найближчими планами Володимир Костирко.

Лісівники нарікають на неврегульованість господарської взаємовідповідальності поміж держлісгоспами та користувачами мисливських угідь, які орендують лісові масиви. Відтак збитки від життєдіяльності диких парнокопитних лягають лише на плечі держлісгоспів і аж ніяк не мисливських господарств, які утримують та розводять тварин.

Попри це, саджати ліс потрібно. Лісівники намагаються не проґавити жодного сприятливого дня, адже саджанцям потрібен вологий ґрунт. Закінчити з весняною посадкою лісу працівники Ніжинського держлісгоспу планують вже до кінця тижня. Після цього розпочнеться кропітка праця в розсадниках та теплицях.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Миколи ТИЩЕНКА

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"