Велопрокат у Сосниці допоможе розвивати туризм


 

Незабаром у Сосниці з’являться безкоштовний прокат велосипедів та вуличні майстерні самообслуговування для них. Для реалізації цього проекту вже закуплені 25 велосипедів, які стоятимуть у чотирьох різних районах містечка. Скористатися цим транспортом зможуть як туристи, так і жителі Сосницької громади.

 

Сосницька громада взяла участь у польському грантовому проекті «Фонду малих проектів – Україна 2020». І за результатами оцінювання їхній проект «Сосницька селищна рада – мобільна громада» увійшов до четвірки переможців у Чернігівській області.

Розробниками проекту стали секретар селищної ради Світлана Пастушенко та директор КУ «Центр надання соціальних послуг» Тетяна Сіра.

«Польський фонд «Солідарність» організовує навчання для об’єднаних громад, і деякі ОТГ з Чернігівщини проходили навчання, в тому числі Сосницька ОТГ, – розповідає секретар Сосницької селищної ради Світлана Пастушенко. – Цьогоріч у них теж проходило навчання: як організувати систему надання послуг, враховуючи польський досвід. І разом з тим вони вчили нас, як залучати кошти в громаду. Цей фонд також виділяє кошти для реалізації проектів громади. До речі, це вже другий конкурс, який виграє наша громада. У 2019 році Сосницька селищна рада вже ставала переможцем «Фонду малих проектів» і отримала кошти для реалізації проекту, згідно з яким у громаду придбали автомобіль для надання соціальних послуг мультидисциплінарною командою у найвіддаленіші населені пункти нашої громади. Цього року ми теж написали проект «Сосниця – мобільна громада» і також виграли. Він передбачає встановлення чотирьох велозупинок, чотирьох веломайстерень самообслуговування та придбання 25 велосипедів для вільного користування. Тобто прокат велосипедів для людей буде абсолютно безкоштовним. Гроші з них ніхто брати не буде, в заставу теж не потрібно буде нічого залишати. А на кожен велосипед ми повісимо датчики руху, аби контролювати, де він знаходиться. Для цього наші спеціалісти встановлять спеціальну програму. Також буде одна людина, яка, власне, й здійснюватиме нагляд за велосипедами. Дивитися, де знаходиться, ремонтувати у разі потреби. Самі зупинки на ніч будуть закриватися. Влітку о 22.00, взимку – о 18.00».

 

І для своїх, і для туристів

 

Для Сосниці проект прокату велосипедів дуже вигідний і потрібний. Адже це невелике містечко, де не їздять маршрутки. До того ж Сосниця має досить привабливі краєвиди і цікаву історію. Ця громада має потенціал для розвитку туризму, тому велосипеди напрокат стануть їм у пригоді. До того ж у Сосниці вже не один рік працює проект «Велотурів одного дня по Сосницькій громаді», який вже став досить популярним.

«Одним із показників при написанні проекту є той факт, що люди з сіл приїздять у Сосницю з різноманітними потребами, по різні послуги. А наше містечко хоч і маленьке, проте всі організації, куди люди звертаються, досить розкидані територіально. І таким людям ці велосипеди згодяться, – говорить секретар. – До того ж із 25 велосипедів 10 будуть обладнані дитячими сидіннями. У вихідні ці велосипеди будуть задіяні для розвитку місцевого туризму. Адже у нас є що показати і є на що подивитися».

 

Проект співфінансування

 

Вартість реалізації цього проекту сягає майже 400 тисяч гривень. З них 56 тисяч виділила Сосницька громада. Сам договір про співфінансування на реалізацію цього проекту у рамках Фонду малих проектів уже підписано. Вже навіть пройшла процедура закупівлі велосипедів. Зараз триває процедура закупівлі відповідного обладнання і вже зовсім скоро вони курсуватимуть вулицями Сосниці.

«Наразі ми вже обладнали зупинки для цих велопарковок по вул. Корнєва, на Кругу, по вул. Довженка, біля лікарні по вул. Чернігівська, біля стадіону та по вул. Виноградського, на перехресті з вул. Освіти, – розповідає Світлана Пастушенко. – І хоча ми маємо втілити в життя цей проект до середини грудня, але я думаю, ми зможемо це зробити вже через два-три тижні. До речі, ми заощадили завдяки системі «Прозорро» 70 тисяч гривень на закупівлях. І фонд нам дозволив використати на додаткові витрати ці гроші. Ми плануємо за ці кошти зробити відеоспостереження велозупинок».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"