Величезна качина ферма в Козелецькоому районі у планах орендаторів землі

Нещодавно Інтернет-видання «Экономические известия» оприлюднило інформацію, що в Козелецькому районі поміж селами Євминка, Крехаїв, Поліське, Беремицьке та містом Остер планується побудова качиної мегаферми на 10 мільйонів голів, що не має аналогів у Європі. Під ферму знадобилося 400 гектарів землі.

Євминка, Крехаїв, Остер і т.д. — рай для дачників. І поряд з раєм — промисловий гігант? Місцеві жителі невдоволені і стурбовані. Від качиної ферми буде сморід, впевнені вони. І це не єдина проблема. Качка при вирощуванні потребує багато питної і технічної води. Комплексу на 10 мільйонів голів знадобиться установка надпотужних глибинних насосів. Якість води для жителів сіл суттєво погіршиться. Місцеві колодязі можуть пересохнути.

 Ексклюзивно для «Вісника Ч» поінформоване джерело повідомило: поки що про ферму мова не йде. 400 гектарів — це землі державної власності. З 1 січня 2013 року такі землі у віданні головного управління державного земельного агентства в Чернігівській області. Держземагентство видало наказ про дозвіл на розробку документів. Землю віддадуть фермерському господарству в довгострокову оренду — на 49 років.

Зараз тривають роботи по оформленню п'яти земельних ділянок. Фермерша — успішна бізнес-леді з Кіровоградщини Ірина Березкіна. Вона, як пише Інтернет, дружина народного депутата України від Партії регіонів Станіслава Березкіна.

Уже до кінця вересня планується завершити оформлення документів і почати використання орендованої землі: засіяти озимину, скласти план посіву інших культур та обробітку полів.

 Сесія Козелецької райради має розглянути питання про затвердження технічної документації по нормативно-грошовій оцінці землі.

Що стосується качиної ферми, то це поки що мрії. І нічого страшного у створені птахокомплексу немає, вважають працівники Березкіної. Адже це, по-перше, багато нових робочих місць для депресивного району, надходження орендної плати за землю до місцевого бюджету. Відрахування прибуткового податку від зарплат працівників. Оскільки ці землі розташовані на території Євминської сільради та Остерської міськради, то без згоди населення будівництва не буде. Якщо дійде до вирішення питання про птахокомплекс, будуть проведені громадські слухання.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"