Вчені виростили людський «міні-мозок»

 

Мініатюрний людський мозок виростили вчені Австрії та Британії. Орган розміром з горошину відповідає рівню розвитку мозку дев'яти-тижневого плоду. Вчені стверджують, що мініатюрний мозок ще не вміє думати, передає ТСН.

Для створення мініатюрного мозку вчені використовували ембріональні стовбурові клітини та клітини шкіри дорослої людини. Ці клітини помістили в спеціальну ванночку, яка забезпечила їх поживними речовинами та киснем. Клітини спромоглися вирости та розвинутися у окремі області мозку. Процес росту тривав 2 місяці, повідомляє BBC.

«Міні-мозок» живе уже протягом року, але більше не росте, оскільки не має кровопостачання. Кисень не проникає всередину структури мозку.

Вчені з інституту молекулярної біотехнології Австрійської академії наук сподіваються, що вдалий дослід допоможе у вивченні складних хвороб, як то аутизм чи шизофренія, появу яких вважають наслідком дефекту розвитку мозку.

Вчені вважають неабияким успіхом можливість замінити піддослідних щурів на живу мозкову тканину для тестування препаратів.

IBM створила чіп, що імітує діяльність людського мозку.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"