Ваучер – це шанс безкоштовно здобути актуальну професію


 

Знань забагато не буває. Так нещодавно вирішили двоє чернігівців і у дорослому віці пішли вчитись. Наразі обидва, хоча мають і роботу, і чималий професійний досвід, освоюють нову професію – монтажник гіпсокартонних конструкцій. Це стало можливим завдяки службі зайнятості, яка надала їм ваучер на навчання.

За словами начальника відділу профнавчання Чернігівського обласного центру зайнятості Сергія Заровного, ця послуга не стосується безробітних, зареєстрованих у службі зайнятості. Ваучер на навчання надається громадянам старше 45 років, які мають професійно-технічну або вищу освіту та не менше 15 років страхового стажу, не досягли пенсійного віку. А також особам, звільненим з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам. Вартість ваучера не може перевищувати десятикратний розмір визначеного законом прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Навчаються чоловіки на базі регіонального центру інноваційних будівельних технологій KNAUF, що діє при Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту. За 5,5 місяців вони освоять теоретично-практичні знання і оволодіють професійними навичками та вміннями.

«КНАУФ має сучасну матеріально-технічну базу. Заняття проводять висококваліфіковані досвідчені викладачі та майстри виробничого навчання, - говорить заступник директора з навчально-виробничої роботи Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту Олег Галепа. - Тому наші учні та слухачі, які приходять вчитись від служби зайнятості, отримують актуальні знання і практичні навички роботи на новітньому обладнанні, з сучасними інструментами та матеріалами».

Леонід Видиш, який отримав ваучер на навчання від служби зайнятості, сподівається, що здобута освіта допоможе йому змінити роботу і заробляти більше. Чоловік довгий час працював на колись успішному чернігівському підприємстві «Хімволокно». Був оператором крутіння та намотування, апаратником приготування хімічних розчинів. Після звільнення йому довелося кардинально змінити фах, щоб знайти нову роботу. Працював слюсарем, тепер - сторожем, а після освоєння нової професії прагне стати майстром виробничого навчання.

А от Юрій Сиркин, який також навчається за ваучером, переконаний: нові знання не лише розширять його кругозір, а й допоможуть у професійній діяльності.

«До речі, монтажник гіпсокартонних конструкцій – нова і водночас затребувана професія на ринку будівельної індустрії. Для людини, яка навчається за ваучером від служби зайнятості, - це нові можливості, які вона отримує без будь-яких фінансових витрат та зобов’язань у майбутньому», - говорить  Олег Галепа.

Отже, якщо і вам за 45, не зупиняйтеся на досягнутому, йдіть «в ногу з часом», навчайтеся, цікавитеся інноваційними технологіями. Все це разом з набутим свого часу досвідом дасть змогу почуватися впевнено та не боятися конкуренції на ринку праці.

Валентина Федусь

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"