В зимовий ліс… по гриби

Неймовірно, але факт! Аномально теплий початок зими спровокував незвичайні для цієї пори року явища. В різних районах нашої області сіверяни знаходять в лісі їстівні гриби. А на півночі краю навіть бачили гадюку.

Затятий грибник чернігівець Валерій Воробей потішив на Різдво себе та власну родину свіжими грибами. Удвох із дружиною вони назбирали піввідра лисичок.

«Траплялися і зеленки, але лисичок було значно більше, – розповідає Валерій. – Грибів ми назбирали в лісі поблизу села Боровики Чернігівського району. Місцеві спочатку навіть не повірили, що таке можливо – подумали, що жартуємо, – продовжує грибник. – Та факт очевидний: ми зібрали піввідра грибів, засмажили їх і подали до Різдвяного столу. Було смачно».

До речі, село Боровики розташоване впритул до Міжрічинського регіонального ландшафтного парку.

А в іншому ландшафтному парку – «Ніжинському» – виросли моховики, більше відомі в народі як «польські».

«Сам я ще не збирав, але грибів вистачає, – коментує директор парку «Ніжинський» Сергій Мельникович.Моя сестра з друзями назбирала «поляків» поблизу урочища «Заячі сосни». Я особисто таке диво бачу вперше».

Збирають гриби і на півночі Чернігівщини. Так, у лісах Корюківщини чернігівка Лілія Духно назбирала півкілограма лисичок. 

Неочікувану зустріч з плазуном серед зими довелося пережити працівнику Тихоновицького лісництва. Напередодні нового року чоловік «точкував» у лісі деревину, коли почув неголосне шипіння. Підійшов ближче і завмер – поряд лежала жива гадюка. Чіпати плазуна не став, каже, змія й без того навряд чи виживе, адже поводилась дуже мляво і безпорадно. Загалом лісівники Корюківського лісгоспу діляться чутками, що такі зустрічі для цієї зими непоодинокі. Місцеві жителі припускають, що гадюки прокинулися через невластиву для грудня-січня теплу погоду, а також через велику кількість води.

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"