В Україну знову «стукає» африканська чума

Не встигли відійти від переляку 2012 року, коли в Запорізькій області виявили захворювання свиней на африканську чуму, як налякав новий випадок початку січня цього року. Українські прикордонники натрапили на труп  дикого кабана, що лежав у річці біля українського берега на території Луганської області. При дослідженні біоматеріалу з мертвої тварини було встановлено діагноз на африканську чуму свиней.

Підсилює занепокоєння і той факт, що у сусідніх з Україною Бєлгородській і Воронежській областях зафіксоване найбільше в Росії вогнище цієї епідемії.

Ще в одній сусідній державі – Білорусі - теж офіційно зареєстровано  два небезпечні випадки. Там прийнято рішення про винищення диких кабанів і поголів’я свиней в радіусі 140 кілометрів від вогнища захворювання на африканську чуму. Також заборонено утримання свиней в особистих селянських господарствах у радіусі 5 кілометрів від свинокомплексів.

Запровадженні суворі карантинні обмеження на території трьох сіл Луганської області  - Комишне, Колесніківка і Юганівка.

 Відповідні профілактичні заходи вживають державні інспектори ветеринарної медицини Чернігівської області, щоб не допустити поширення небезпечної інфекції на підконтрольну їм територію. Водночас сподіваються і на обережність самих громадян. А посадових осіб і власників свинопоголів’я за порушення ветеринарних вимог притягують до адміністративної відповідальності. Так, у 2013 році 147 осіб оштрафовані за порушення законодавства у сфері якості та безпеки продукції тваринного походження, 77 – за допущені порушення при дотриманні ветеринарно-санітарних вимог у свиногосподарствах різних форм власності, складено 172 приписи.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"