В Прилуках міський і районний автобуси ходитимуть за одним маршрутом?

Тему роботи громадського транспорту у Прилуках обговорюють всюди: на вулицях і зупинках, вдома і на роботі. Адже переважна більшість прилучан щодня їздить в міських автобусах, і буває, що від вранішньої поїздки залежить настрій на весь день. Зіпсувати ж його запросто можуть самі працівники автобусу – водій та кондуктор. Хамське ставлення до пасажирів, куріння за кермом, телефонні розмови по мобільному, недотримання графіків руху – ось далеко не повний перелік скарг прилучан, які вже стали майже класичними. Такі ситуації повторюються щодня та переходять із року в рік, однак з часом мало що змінюється у плані обслуговування пасажирів у міському громадському транспорті.

Крім цих, загальних, проблем громадського транспорту Прилук практично кожен мікрорайон міста має свої, локальні. Наприклад, жителі багатоповерхівки №104 віддаленої від центру вулиці Польової, розташованої у 273-му кварталі міста, благають перенести місце кінцевої стоянки автобусів з-під їхнього дому на вільну від житлових будівель територію, адже нині щодня з ранку до ночі біля будинку стоять автобуси, що, звісно, заважає людям. Влада обіцяє розглянути проблему, але вирішити її можна лише після офіційного погодження і отримання дозволу ДАІ. Взялися й за поведінку працівників автобусів: перевізників попередили про відповідальність за грубість у поводженні з пасажирами, причому, її нестимуть не наймані працівники, а власники автотранспорту.

Окрема тема – пільгові перевезення пасажирів. Пільговики нерідко скаржаться, що їм відмовляють у безоплатному проїзді, хоча перевезення пільгової категорії громадян у Прилуках здійснюються згідно договору між виконкомом міської ради та перевізниками. За умовами цього документу, перевізники мають щоденно інформувати чергового виконкому про кількість автобусів на маршруті. Всі дані заносяться до відповідного журналу. Таким чином управління праці та соціального населення міськради дізнається про фактичну кількість виїздів того чи іншого перевізника, і може вносити корективи у розрахунок відшкодувань витрат на перевезення пільгових категорій населення Прилук. «Відтепер робоча група щотижня перевірятиме наявність автобусів на міських маршрутах», - повідомив заступник міського голови Прилук Олександр Сивенко, зазначивши, що раніше такі перевірки здійснювалися раз на місяць, після 25-го числа, коли підприємці вже відзвітувалися про перевезення за цей період.

Незабаром в місті може з’явитися новий автобусний маршрут, однак відкрити його збирається не міська рада, а Прилуцька райдержадміністрація – інформацію про це оприлюднено на її сайті. За словами Олександра Сивенка, цей маршрут – «Прилуки – с. Сухополова» - курсуватиме паралельно до прилуцьких міських маршрутів №№35 і 39 та є приміським. Посадовець зазначає, що відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт», перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах має здійснюватися від автовокзалу, а використання міських автобусних зупинок має бути погоджено з виконкомом міської ради.

Конкурс для перевізників по новому автобусному маршруту Прилуцька РДА оголосила на 19 листопада.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"