В Прилуках хочуть перенести памятник Любові Забашті

Група прилучан, серед яких – представники творчих професій, вчителі службовці, пенсіонери, виступили з пропозицією перенести пам’ятник поетесі Любові Забашти з центру міста до приміщення центральної міської бібліотеки, яка носить ім’я цієї української поетеси.

Пам’ятник Любові Забашті було встановлено коштом Юрія Коптєва на центральній вулиці Прилук – Київській – кілька років тому. Його урочисте відкриття відбувалося за участю сина поетеси Ігоря Забашти та онучки Лесі, котрі посадили поряд з пам’ятником вербу.

Тепер же прилучани пропонують міській раді розглянути можливість перенесення пам’ятника. «Він аж проситься до міської бібліотеки, до скарбниці книг. Його місце – праворуч перед входом до неї. Тут Любов Василівна набере свою вагу, а не губитиметься між людом, що вічно кудись спішить; не здаватиметься, що Тарас Григорович Шевченко (маємо на увазі пам’ятник неподалік) їй став на заваді. Знаємо, що великості їхні не однакові. І така близькість просто несумісна. Адже у кожного своя велич», - йдеться у зверненні. Днями воно було оприлюднене в місцевій газеті.

Любов Забашта народилася в Прилуках. Нині на будинку, де вона проживала, встановлено меморіальну дошку; на честь поетеси-землячки у місті запроваджено щорічну літературно-мистецьку премію «Квіт Папороті» ім. Л. Забашти.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"