В обласній раді - 7 фракцій


 

Сьогодні на початку пленарного засідання другої (позачергової) сесії обласної ради восьмого скликання голова обласної ради Олена Дмитренко повідомила присутніх, що до представницького органу Придесення надійшли заяви про створення семи депутатських фракцій.

 

Найбільшу кількість обласних обранців – 19 депутатів – об’єднала фракція політичної партії «РІДНИЙ ДІМ». Керівником цієї групи депутатів, обраних за списком однойменної політсили, став Сергій Гайдай. У нинішньому скликанні депутатська фракція політичної партії «НАШ КРАЙ» буде представлена 9 депутатами, яких в обласній раді очолив Сергій Баришовець.
До складу фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» увійшли 7 депутатів. Керівником згаданої групи обласних обранців став Дмитро Іванов.
Василь Амельченко очолив депутатську фракцію ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА», яку в обласній раді представляють 7 депутатів.
Депутатська фракція ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА-ЗА ЖИТТЯ» згуртувала в своїх лавах 5 депутатів. Головою цієї фракції в обласній раді став Ігор Базалінський.
Сформовано і фракцію Політичної партії «Європейська Солідарність» у складі 5 депутатів, головою якої визначено Олександра Мисника.
Депутатська фракція політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» налічує у нинішньому скликанні обласної ради 5 депутатів, а очолює її Іван Якуб.
Голова обласної ради закликала депутатів політичної сили, які обрані до обласної ради, і ще не утворили депутатську фракцію, провести роботу по формуванню фракції і визначити її керівника.
Принагідно очільниця наголосила, що відповідно до частини 2 статті 20 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради повинен входити до складу однієї з постійних комісій. Крім того, Олена Дмитренко нагадала колегам-депутатам, які наразі не увійшли до складу постійних комісій, про необхідність подати до виконавчого апарату обласної ради свої пропозиції щодо обрання до складу утворених постійних комісій.

У переддень засідання другої (позачергової) сесії обласної ради депутати опрацювали в постійних комісіях проєкти рішень

Засіданнями постійних комісій розпочалася робота першої у новому році та за рахунком другої (позачергової) сесії обласної ради восьмого скликання. Майже половина питань, запропонованих до включення в порядок денний пленарного засідання, вже була розглянута обласними обранцями під час попередніх засідань постійних комісій.
Відтак 25 січня робота зосереджувалася на обговоренні проєктів рішень, що стосуються управління та розпорядження об'єктами комунальної власності, діяльності нинішньої каденції депутатського корпусу і організації роботи виконавчого апарату обласної ради. Також депутати обласної ради заслухали розробників вже раніше розглянутих проєктів Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки та рішення про створення нових об'єктів природно-заповідного фонду області.
Крім того, члени постійних комісій розглянули низку звернень до керівництва держави щодо: відміни рішення про зростання цін на природний газ і електроенергію та заборону імпорту російської та білоруської електроенергії; фінансової підтримки районних рад у період реорганізації; проєкту Державної стратегії управління лісами України до 2035 року; відновлення фінансування напрямку державної підтримки та вирощування молодняка великої рогатої худоби.
В числі розглянутих питань також депутатські запити стосовно актуальних проблем, які хвилюють жителів області та впливають на розвиток Чернігівщини загалом. Депутати озвучили свої зауваження та пропозиції до окремих проєктів рішень, зокрема висловилися про уточнення обласної Програми «Соціальне партнерство» на 2021-2023 роки, а також ініціювали розробку проєкту рішення «Про безоплатну передачу у комунальну власність територіальної громади міста Бахмач майнового комплексу колишнього Бахмацького центру хоспісної допомого хворим на туберкульоз».
Разом із тим, обласні обранці опрацювали низку листів та нагальних питань, пов'язаних із поточною діяльністю постійних комісій обласної ради.

Питання порядку денного другої (позачергової) сесії обласної ради розглянули і на засіданні постійної комісії з питань ЖКГ, транспорту та інфраструктури, яке відбулося в понеділок під головуванням її очільника Івана Дементова.


У ході роботи депутати профільної комісії ознайомилися з питаннями порядку денного другої (позачергової) сесії, обговорили фінансові показники, юридичні особливості та інші аспекти поданих до обласної ради матеріалів.
Обласні обранці детально проаналізували проєкти рішень щодо Регламенту Чернігівської обласної ради восьмого скликання, питання стосовно утворення та обрання постійних комісій та президії обласної ради, а також про встановлення умов оплати праці керівництву обласної ради.
Депутати розглянули також звіт про виконання обласного бюджету Чернігівської області за 9 місяців 2020 року та внесені проєкти окремих обласних галузевих програм. Обговорили і проєкти звернень обласної ради до вищих органів державної влади щодо: відміни рішення про зростання цін на природний газ і електроенергію та заборону імпорту російської та білоруської електроенергії; фінансової підтримки районних рад у період реорганізації; проєкту Державної стратегії управління лісами України до 2035 року.
Крім того, серед позапланових питань члени комісії розглянули лист директора Департаменту енергоефективності, транспорту, зв'язку та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Володимира Кривенка щодо зміни складу Координаційної ради обласної державної адміністрації з питань організації, функціонування та розвитку транспортної інфраструктури і транспортних послуг в Чернігівській області.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"