В Малій Дівиці від обробки соняха постраждали городи людей

Обробляючи поля біля села Мала Дівиця на Прилуччині, літак «зачепив» городи селян, розпиливши на них препарат, від якого пожухли листя буряків та капусти. У жительки села здохла коза – смерть тварини господарка так само пов’язує з хімікатом. З заявою про це жінка звернулася до Прилуцької райдержадміністрації.

Надзвичайна подія набула широкого розголосу у селі, адже люди побоюються за своє здоров’я. Новина швидко поширилася й за межі Малої Дівиці.

Як нам вдалося з’ясувати, того дня ТОВ «АгроКІМ» проводило десикацію соняху. Вона здійснюється для того, щоб пришвидшити достигання й підсушування рослин та отримати сухе насіння. Для робіт використовувався десикант «Реглон Супер». Про це повідомив нашому виданню заступник голови Прилуцької райдержадміністрації – начальник управління агропромислового розвитку Григорій Мирвода, зазначаючи, що цей десикант широко застосовується на товарних і насінницьких посівах протягом багатьох років. За словами посадовця, це препарат рослинної дії. Потрапляючи на рослину, він припиняє роботу хлорофілу в листі – як наслідок, воно жовкне та сохне. Однак, жодного впливу на людину (як і на будь-який інший теплокровний організм) десикант не має. «Це не інсектицид, - наголосив посадовець. – Він не здатен заподіяти шкоду ні комахам, ні мишам, ні людям». Що ж до померлої кози, то причину її смерті могла б встановити медична експертиза. Та це навряд чи вдасться зробити, адже тварину господарка вже поховала.

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"