В Батурині пройшов український фестиваль «Шабля»

28, 29, 30 червня в славнозвісному Батурині на Чернігівщині пройшов триденний фестиваль Батурин-фест «Шабля». Це свято вже стало традицією для жителів Чернігівщині. І хоча в цьому році він пройшов під іншою назвою, і мав нову концепцію та фестиваль «Шабля» став продовжувачем кращих традицій Козацького свята. І навіть дощова погода не завадила фестивалю, лише довелося змінити кілька локацій, а за ці три дні Батурин відвідали близько 10 тисяч туристів.

В останні вихідні червня, а в цьому році їх було аж чотири дні, весь Батурин перетворився на великий фестивальний майданчик. На теренах унікальних пам’яток в історії українського державотворення відбувся БатуринФест «Шабля». Захід мав безліч локацій просвітницького, вишкільного, навчального та розважального характеру в найкращих традиціях козацького свята.

У день відкриття, 28 червня, гості відвідали літературно-поетичні галявини, виступи та презентації відомих українських поетів та художників, кобзарсько-лірницькі сцени. Відбулися молодіжні дебати «Конституція, право та державотворення». Окрім того – концерт гурту «Хорея Козацька», вуличні вистави театрів.

Наступного дня проводили вишколи для молоді з різних регіонів України, адже, як зазначали організатори свята, орієнтувалися вони саме на молодь. Тут пройшов турнір зі спортивного орієнтування, військово-історична реконструкція та квест «Стежками Конституції» Виступали кобзарські колективи та працювали бардівські сцени. Завершували другий день фесту виступи гуртів «Тінь Сонця» та «КораЛЛі» та презентація фільму «Міф».

«Родзинкою» заключного дня став концерт на великій рок-сцені за участю гурту Kozak System. Щирі українські серця, патріотичний дух, неперевершена музика, шалена енергетика, позитив, драйв закарбувалися у пам’яті тих, хто приїхав на фестиваль. Учасники гурту справедливо вважають, що українське має бути актуальним та сучасним.

Ну і, звичайно, не обійшлося без майстер-класів та дитячих атракціонів, яких тут було безліч. Також всі охочі могли на згадку про Батурин цікаві сувеніри та посмакувати справжніми козацькими смаколиками.

Впродовж трьох днів всі охочі могли відвідати виставки майстрів українського, традиційного, декоративно-прикладного мистецтва; національно-патріотичної літератури; сучасної, військової техніки та стрілецького озброєння; світлин воїнів учасників бойових дій. Також поласувати традиційними українськими стравами. Однією з родзинок стала екскурсія унікальними локаціями НІКЗ «Гетьманська Столиця».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"