Українці самостійно обиратимуть лікаря

Починаючи з 2017 року на українців чекає масштабна медична реформа. Планується, що між пацієнтом і лікарем буде укладатися контракт на рік, а ліки в аптеках видаватимуть безкоштовно. У який спосіб вдосконалюватимуть медичну галузь та які шанси на те, що вона запрацює, чернігівським медикам розповіла виконуюча обов’язки Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Розмови про необхідність кардинальних змін у медичній галузі, особливо у сфері надання медичної допомоги в державних поліклініках та лікарнях, ведуться вже не перший рік. Кожен новий міністр охорони здоров’я традиційно анонсує, що з наступного року українці матимуть нове, якісно краще європейське медичне обслуговування, а лікарі отримають підвищену зарплатню та вигідні умови праці. Та ще жодна з анонсованих систем надання медичних послуг так і не була втілена в життя. Із своїм приходом на посаду міністра охорони здоров’я Уляна Супрун також обіцяє кардинальні зміни у вітчизняній медицині. Плани в неї амбітні і на перший погляд досить непогані. Та як буде на цей раз – покаже час.

«Система охорони здоров’я України за 25 років спроб реформування жодного разу так і не реформувалася, – підкреслила Уляна Супрун. – Зміна системи, де фінансування іде за пацієнтом, допоможе нам усім. Пацієнтам – отримувати кращу медичну допомогу і платити менше коштів, лікарям – отримувати гарну заробітну плату, на яку вони заслуговують, а лікарня зможе робити ремонти і закуповувати необхідне обладнання. Сьогодні в Україні люди живуть на 10 років менше, ніж населення в європейських країнах. Адже у нас є проблеми з профілактикою захворювань. Я розмовляла з людьми і питала, чи є в них свій лікар. У більшості людей такого лікаря немає, а це свідчить про відсутність первинної ланки в медицині. В нас хороші лікарі, вони хочуть допомагати людям. Потрібно лише дати їм таку можливість і достойну зарплату».

Коли чекати змін?

Офіційно медична реформа стартує з 1 січня 2017 року й має завершитися в 2019 році.

Зміни в медичній галузі розпочнуться з реформування первинної ланки, тобто з сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів та екстреної медичної допомоги. Пацієнти підписуватимуть прямий контракт з лікарем, якого оберуть самостійно на рік. Кожен лікар отримуватиме фінансування від держави за кожного пацієнта або родину. За попередніми прогнозами, це приблизно від 800 до 1000 грн за кожного пацієнта в рік. Сума залежатиме від стану хворого.

З одного боку, можливість на власний розсуд обирати лікаря може призвести до того, що до одних лікарів вишиковуватимуться черги, а іншим спеціалістам пацієнтів не вистачатиме. З іншого боку, це породжуватиме конкуренцію, і якість надання послуг зростатиме, бо медпрацівники боротимуться за кожного пацієнтів. Оскільки чим більше буде пацієнтів – тим вищу заробітну плату лікарі отримуватимуть.

«Ми плануємо, що нова модель дозволить людям самостійно обирати лікаря, і це не обов’язково має бути за місцем прописки. Більше того, в разі, якщо з якихось причин лікар не задовольнятиме пацієнта – контракт дозволяється розірвати, – розповіла пані Уляна. – Вже через 6 місяців лікарі почнуть підписувати договори з пацієнтами. «Тариф» за кожного пацієнта буде різний. Залежатиме він від тої уваги, яку потребуватиме від лікаря людина. Адже, укладаючи угоду, лікар бере на себе зобов’язання не тільки приїздити на виклик чи приймати у себе хворих, але й займатися профілактичними програмами своїх пацієнтів, скажімо, коригувати стан здоров’я. Коштами, які лікарі отримають від держави, вони мають право розпоряджатися, як вважатимуть за потрібне. Можуть купити собі квартиру, а можуть придбати якісне обладнання чи найняти медичну сестру і оплачувати їй зарплату. Лікарі первинної ланки зможуть працювати як самостійно, так і об’єднуватися в медичні центри. Як на мене, найкраща модель – це коли працюють разом терапевт, сімейний лікар та педіатр».

За новою системою сімейний лікар повинен працювати щоденно і вдень, і вночі. Тобто пацієнт, який підписав угоду з лікарем, може при необхідності телефонувати йому, консультуватися або ж викликати додому. Таким чином, у міністерстві сподіваються, що зменшиться навантаження і на екстрену медичну допомогу. Адже пацієнт викликатиме швидку тільки в найнеобхідніших випадках, а в усіх інших може телефонувати своєму терапевту, або сімейному лікарю, або педіатру.

ФАПи закриватися не будуть

Уляна Супрун запевнила, що на хвилі реорганізації медицини сільські ФАПи закриватися не будуть. Більше того, планується навчання фельдшерів. За словами чиновниці, в селах діятиме той самий принцип первинної ланки медицини, що й у великих містах. Відмінність лише в тому, що сімейний лікар, терапевт або ж педіатр приїздитиме декілька разів на тиждень. Також за ним буде закріплене не одне село, а декілька.

«ФАПи – це невід’ємна частина первинної ланки, і вони не будуть закриватися, а будуть навіть підсилюватися, – повідомила пані Уляна. – Первинна ланка є дуже важливою, але всі ми розуміємо, що лікарі не можуть бути в кожному селі. Я вважаю, що ФАПи повинні бути частиною мережі первинної ланки. В них буде надаватися допомога хворим, але кожного тижня в якийсь конкретний день буде приїжджати ще й лікар. Наприклад, лікар має мережу з чотирьох ФАПів у різних селах. Він отримуватиме фінансування кожного ФАПу на себе і оплачуватиме зарплату фельдшерам, які там працюють. І це оптимальна модель для тих сіл, які знаходяться далеко одне від одного».

Є угода з лікарем – отримаєш безкоштовні ліки

Також Уляна Супрун зробила наголос на одній із важливих складових майбутньої реформи – забезпеченні доступності ліків. Зараз лише 10% медпрепаратів пацієнти отримують за рахунок бюджету, інші 90% люди оплачують зі своєї кишені.

«Ми вже подали до Кабміну постанову щодо референтних цін на ліки, – сказала Уляна Супрун. – Йдеться про контроль цін на ліки, щоб була одна ціна в Україні, яку не можна перевищувати. Заробітна плата у наших людей менша, ніж заробітна плата у сусідніх країнах, а ліки чомусь дорожчі. Також буде змінена національна політика до лікарських засобів. Буде звуження переліку ліків, які визначені життєво необхідними. Зараз у цьому списку в Україні 1200 найменувань ліків, у той час як у Всесвітній організації охорони здоров’я – 300 найменувань».

Одночасно з медичною реформою з 1 січня наступного року стартує і реімбурсація (відшкодування державою витрат на придбання лікарських засобів). Поки що вона буде діяти на ліки від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і бронхіальної астми. За словами пані Уляни, реімбурсація – це той шлях, яким йшли інші країни. Дуже важливо, щоб люди лікувалися на ранніх стадіях своєї хвороби.

«Реімбурсація діятиме лише тоді, коли пацієнт буде мати рецепт від свого лікаря, – пояснила Уляна Супрун. – Ті, у кого рецепту не буде, повинні самі оплачувати ліки, але вже за реформованими цінами».

Профілактика хвороби має стати в пріоритеті

Уляна Супрун підкреслила, що профілактика хвороб – дуже важлива складова нової медицини. Та, за її даними, в Україні чомусь мало хто приділяє цьому увагу.

«Люди звертаються до лікаря тільки тоді, коли вже захворіли, а так не має бути, – говорить чиновниця. – Це неправильно, і ми намагатимемося навчити людей турбуватися про своє здоров’я. Зараз уже створений Національний центр громадського здоров’я. В Києві буде розміщений центральний офіс, а в кожній області – його філія. В цих центрах будуть займатися саме громадським здоров’ям. Запобіганням хвороби, щепленнями, збиранням правдивої статистики».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

 

 

 

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"