РЕЗОНАНС

Удар нижче пояса: прокурора «замовили недруги»

Історія зі скандальною забудовою в селі Клочків Чернігівського району отримала новий виток. У ході журналістського розслідування виявилося, що власники земельної ділянки зводять будинок на місці колишнього смітника. Роками ця земля була нікому не потрібною, а з настанням паводків сміття та бруд потрапляли у річку Снов. Після того, як власники землі прибрали з канави сміття та встановили дренажну трубу, в їхній бік почали лунати звинувачення у незаконності будівництва. Натомість підприємець Олександр Коржос, дружина якого є власницею скандальних 15 соток, продемонстрував документи, які підтверджують законність будівництва. Більше того, він пообіцяв облаштувати за власний кошт на березі річки зону відпочинку для селян.

Замість смітника

Частина мешканців мальовничого Клочкова, котрий облюбували чернігівські можновладці, нарікали на незаконність будівництва поблизу річки Снов. Особливо активні з них кивали на начальника відділу матеріально-технічного забезпечення прокуратури Чернігівської області Сергія Коржоса. Той, мовляв, взагалі знахабнів, бо ж має у власності три земельні ділянки і маєток у тому ж таки Клочкові. А майбутній сусід Коржосів Василь Винниченко взагалі нарікав на те, що йому без дозволу в двір кинули дренажну трубу і вся вода, мовляв, відтепер буде стояти в нього на подвір’ї. Резонанс теми підігріли і тим, що мова йшла про працівника прокуратури. Насправді ж, як виявилося згодом, прокурорського чиновника приплели до справи зумисне, а маєток виявився не таким вже і маєтком, а всього-на-всього звичайним будинком. Постає логічне питання: хто і навіщо «замовив» прокурорського завгоспа?

Власник одного з найпопулярніших у Чернігові кафе Олександр Коржос каже, що його «замовили» недруги. Ударили по найболючішому – родині. Його син є діючим працівником обласної прокуратури, а, як відомо, прокурорів наш народ не надто жалує.

«Будинок у Клочкові, про який ви писали, я придбав у 1994 році. Купив недобудову – там стояли лиш стіни та дах, і більше нічого не було, – пояснює Олександр Коржос. – Через відсутність вимощення вся вода затікала в підвал, тож будинок розколовся на дві частини. Фактично мені продали руїну під розбирання, – продовжує він. – Але я не став розбирати, а скріпив стяжками, утеплив і облицював пластиковим сайдингом. Цей будинок було зведено з силікатної цегли. Він холодний, тож при нинішніх цінах на газ нормально його обігріти сутужно, – розповідає підприємець. – Ми з дружиною вирішили побудувати новий дім, утеплити його за всіма технологіями і спокійно зустріти в ньому старість».

Місце під будівництво Коржоси знайшли на колишньому стихійному сміттєвому звалищі. Природній яр, по якому з половини села стікали стічні води, несвідомі селяни щороку захаращували сміттям. Кожної весни з настанням паводків та злив це сміття потрапляло в Снов, а далі – в Десну.

«П’ять років тому я написав заяву з проханням виділили мені земельну ділянку під забудову, – каже Олександр Коржос. – Оскільки вільної землі в Клочкові мало, то сільський голова запропонував мені ділянку з природнім яром. Мені відомо, що раніше до нього зверталися люди з аналогічними заявами і він також пропонував їм ту ж землю, що і мені».

Та, за словами, Олександра Коржоса, ці люди відмовилися від проблемної землі, мотивуючи  тим, що вона захаращена сміттям і там фактично немає де будуватися.

«Як тільки ми вивезли звідти сміття, розчистили яр і обгородили ділянку парканом, нам почали створювати проблеми, – розповідає підприємець. – Почали систематично ламати паркан, писати  скарги в органи державного контролю. Але жодна перевірка за всі ці роки не знайшла ані найменшого порушення в наших діях. Можете самі глянути на документи, на карту, – каже чоловік. – Це не природоохоронна зона, як вам говорять. Там відведена прибережна водозахисна смуга».

 

Всі документи в порядку

Олександр Коржос показує генеральний план забудови Клочкова, на якому червоним квадратиком відмічено його 15 соток.

«Більшість території – це водойма, яку ми хочемо зробити на місці яру, – пояснює він. – Для того, щоб стоки не стікали яром і не несли в річку бруд, ми зробили дренажну трубу. Лівіше від майбутньої водойми  хочу звести будинок».

Олександр Коржос відкриває папку і демонструє дозвільні документи.

«Вся проектно-кошторисна документація погоджена з відповідними інстанціями, – наголошує він. – Ось дивіться: державна інспекція сільського господарства в Чернігівській області за дорученням прокуратури провела позапланову перевірку і з’ясувала, що обмеження доступу до водоймища немає. А земельна ділянка розташована поза межами водоохоронної зони та прибережної захисної смуги річки Снов. Тож експерти зробили висновок, що земельна ділянка надана у власність моїй дружині Лідії Коржос відповідно до норм містобудівної документації та водоохоронних заходів».

Олександр Коржос також демонструє земельно-технічне дослідження експертів Чернігівського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, в якому йдеться про те, що експертизу також провели з позитивними висновками.

«Якби були факти незаконного будівництва, то наші недруги, які претендували на цю ділянку, давно подали б до суду, – каже пан Коржос. – Єдине, на що вони спромоглися, так це на те, щоб прив’язати до цієї історії мого сина. – Сам же Винниченко без жодного дозволу вирубав дерева, поставив на місці вирубки паркан і за півтора року все узаконив».

Олександр Коржос також спростував закиди на його адресу щодо перекриття вільного доступу до річки.

«Відповідно до розробленого проекту паркан стоїть на півтора метра  ближче, ніж дозволено, збережено всі норми прибережної водозахисної смуги, – пояснює він. – До річки люди ходитимуть тудою, кудою вони і раніше ходили. А я за свій рахунок поставлю на березі Снова альтанку, вимощу доріжку та проведу світло, аби селяни мали змогу там культурно відпочивати».

Олександр Коржос каже, що інформація, ніби він володіє трьома земельними наділами в межах села, не відповідає дійсності. За його словами, у власності його та його дружини є куплений ними на початку 90-х будинок і виділена під забудову п’ять років тому ділянка в 15 соток.

«Ви можете це легко перевірити, взявши витяг у сільській раді, – каже Олександр Коржос. – Я маю будинок і маю земельну ділянку, про яку ви раніше писали. Я чесна людина і всього у цьому житті досягнув сумлінною працею. У такому ж дусі виховую і своїх дітей, я – один із небагатьох, хто допомагає селу й допомагатиму надалі».

На думку Олександра Коржоса, журналістам варто звернути увагу на землю в поймі Снова, що до недавнього часу слугувала для випасу селянської худоби. Наразі її активно хочуть загарбати нечисті на руку ділки з Чернігова.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"