Учні з Чернігівщини їдуть на міжрегіональні дебати


 

3 грудня у Житомирі пройдуть міжрегіональні турніри проєкту “Молодь дебатує”. Учасниками стали школярі Житомира, Чуднива, Чернігова, Ніжина, Сум, Конотопа, Шостки, Полтави та Миргороду. 4 найкращих дебатанти 16 лютого поїдуть на четверті національні дебати до Харкова. 

Проект “Молодь дебатує” збирає українських школярів на дебати вже четвертий рік. Методика Jugend debattiert з’явилась у Німеччині 2001 року, і зараз по ній дебатують сотні тисяч німецьких школярів, а на фінал приходить президент Німеччини. Україна стала першою країною, де по німецькій методиці дебатують іншою мовою. Її основна відмінність від інших форматів дебатів: перемагає той учасник або та учасниця, хто представить в процесі дискусії всі можливі аргументи по темі, використовуючи думки експертів та наукові дослідження. Тема в дебатах завжди формулюється як питання, на яке можна відповісти “так” чи “ні”. Але однозначної відповіді немає — аргументи обидвох сторін мають знайти учасникі дебатів. Одне з головних завдань методики — навчити підлітків критичному мисленню та прийняттю зважених рішень. Для дебатів завжди обирають актуальні теми. Так, минулого року на цьому етапі обговорювали “Чи варто поступово відмовитися від виробництва електричної енергії на атомних станціях України?”, а у фіналі дебатували на тему “Чи варто запровадити в україні електронне голосування на виборах?”. 

Цього року на міжрегіональних дебатах в усіх регіонах учасники та учасниці будуть давати відповідь на питання “Чи варто започаткувати офіційний день багатокультурності в Україні?”

Проєкт в Україні став постійним та кожного року залучає все більше учасників та навчальних закладів. Всього методикою за всі роки оволоділи більше 2200 українських школярів і школярок. А у поточному році в проєкті взяли участь 1000 школярів та школярок з 54 навчальних закладів. У свою чергу Міністерство освіти і науки України у своїх листах до місцевих департаментів рекомендувало школам долучатися до “Молодь дебатує”.  

В цьому році міжрегіональні дебати проходять у Львові, Житомирі, Запоріжжі та Одесі. Вони є відбірковими турнірами — в кожному з них обирають чотирьох найкращих. Так складається перелік 16 дебатантів та дебатанток для участі у вирішальних національних дебатах у Харкові.

В міжрегіональному етапі у Житомирі участь беруть 14 закладів. Доречі, минулого року Анастасія Попело з Чернігівщини впевнено дійшла до півфіналу дебатів.

Заклади-учасники від Чернігівщини: Ніжинська загальноосвітня школа № 1, Спеціалізована загальноосвітня школа № 2, Чернігівська загальноосвітня школа № 1.

Проект проходить за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини і методичної підтримки Jugend debattiert.

Довідка

Проект «Молодь дебатує» з'явився в Україні в 2016 році. Унікальну методику німецьких молодіжних дебатів Jugend debattiert її автори вперше дозволили використовувати на іншій мові. І в 2016 році в українській версії проекту брали участь 113 учнів з 8 шкіл 4 регіонів країни: Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської областей. Переможцем фіналу став Едуард Бєлоусов з Дніпра.

У 2017 році проект продовжився в набагато більшому масштабі - вже 400 українських школярів спробували свої сили в дебатах. Вони представляли 25 навчальних закладів з 8 регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Житомирської, Львівської, Миколаївської, Сумської та Харківської областей. Переміг Максим Чеботарьов з Дніпра.

У 2018-2019 роках в проекті взяли участь 42 школи та близько 800 дітей з 12 областей України: це Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Житомирська, Миколаївська, Львівська, Харківська, Сумська, Чернігівська, Херсонська, Полтавська, Вінницька області. Перемогла Марина Хоменко з Миргорода Полтавської області.

Сайт проекту: https://www.ukraineyouthdebates.de/ 

Facebook-сторінка: https://www.facebook.com/debattiertUKR/

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"