У Варві та Ічні - оновлення інфраструктури


 

На очисних спорудах Варви встановлено сучасне обладнання, а в Ічні реконструйована каналізаційна насосна станція.

 

Ремонтні роботи із запровадженням енергозберігаючих технологій, проведені минулого року на очисних спорудах у селищі Варва, та модернізація обладнання забезпечать очищення стічних вод до нормативних показників, а також дозволять більш ніж удвічі скоротити енерговитрати на об’єкті. При цьому гарантія на експлуатацію реконструйованих очисних споруд – до 60 років.

Вартість реалізованого проєкту – близько 8,8 мільйона гривень (субвенція з державного бюджету на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності – більш ніж 8 мільйонів гривень, співфінансування з місцевого бюджету Варви – понад 714 тисяч).

Під час реконструкції на каналізаційних очисних спорудах повністю модернізована та автоматизована установка очищення стічних вод на основі енергозберігаючої технології «УМКА-БІО» продуктивністю 500 м3/добу. Крім того, проведено ремонт усієї побутової будівлі: утеплено та осучаснено фасад і покрівлю, замінені вікна та двері, встановлено твердопаливний котел, облаштовано водостічну та протипожежну системи тощо.

Тепер ефективність очистки господарсько-побутових стічних вод становитиме 88-99%. Такий результат досягатиметься завдяки застосуванню сучасного технологічного процесу, який забезпечуватиме більш досконале очищення, зростання стійкості організмів до впливу токсичних речовин. Знезараження очищеної води, яке раніше не проводилося, тепер здійснюватиметься за допомогою озонування.

Загалом впровадження нових технологій на варвинських каналізаційних очисних спорудах забезпечить очищення стічних вод до нормативних показників, дозволить стабілізувати процес очищення, у декілька разів зменшить обсяги відходів, а також значно скоротить витрати на електроенергію, ремонтні роботи та технічне обслуговування.

До слова, ці каналізаційні очисні споруди були введені в експлуатацію двома чергами: перша – у 2003 році, друга – у 2007. Зношеність обладнання та застаріла система очищення призвели до порушень технологічного регламенту, що у свою чергу могло стати причиною виникнення аварійної ситуації. Наразі загрозу негативного впливу на довкілля ліквідовано. А каналізаційні очисні споруди стовідсотково можуть задовільнити потребу селища в очищенні стічних вод.

***

Минулого року в м. Ічні здійснено реконструкцію каналізаційної насосної станції (КНС). Роботи виконані за кошти державної субвенції для здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності – понад 2,7 мільйона гривень. Співфінансування з місцевого бюджету – майже 275 тисяч.

На каналізаційній насосній станції встановлено нове сучасне насосне обладнання та щити керування, замінено технологічний трубопровід та запірну арматуру. Крім того, облаштована нова оглядова площадка та відновлена система вентиляції.

Тепер КНС тривалий період може перекачувати за годину 210 кубометрів стічних вод без загрози аварійних ситуацій. Це в повному обсязі задовольняє потреби міста.

До слова, каналізаційна насосна станція в Ічні побудована в 1989 році. За період її експлуатації жодного разу не проводилися роботи з реконструкції чи капітального ремонту. За цей час насоси та технологічні трубопроводи прийшли в аварійний стан. Так, з трьох каналізаційних насосів у справному стані залишився лише один, трубопроводи ремонтувалися тільки шляхом встановлення на них ремонтних хомутів. Подальше використання такого обладнання загрожувало виникненням аварійної ситуації, оскільки через несправність КНС не змогла б приймати стічні води від споживачів.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"