У трьох ОТГ області є соціальне таксі


 

Упродовж двох останніх років за кошти державного бюджету на Чернігівщині придбані три спеціально обладнані автомобілі для перевезення осіб з порушенням опорно-рухового апарату.

 

Такий спецтранспорт отримали Носівська, Остерська та Височанська ОТГ. Відтак, жителі цих громад, які не можуть самостійно пересуватися, мають змогу безкоштовно користуватися соціальним таксі.

Така ініціатива — гарний приклад усунення бар’єрів для людей з інвалідністю, а участь громад в її реалізації — розуміння важливості вирішення існуючих проблем на місцях.

Відповідну програму — «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю» — реалізує Міністерство соціальної політики України.

Основний критерій для участі у програмі — прийняте рішення органу місцевого самоврядування про створення служби перевезень людей з інвалідністю (соціальне таксі). Кошти на придбання спецтранспорту передбачені в державному бюджеті, на експлуатацію — з місцевого.

Довідково. Для участі у програмі громада до 1 квітня має подати до Мінсоцполітики звернення із заявою та відповідними документами. Умови участі у програмі:

– проживання на території громади не менше 25 осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату і не мають в особистому користуванні та в користуванні їх законних представників автомобілів;

– функціонування служби з перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату, або рішення про утворення її в поточному році;

– наявність документів, що підтверджують затвердження видатків на поточний рік для фінансування служби з перевезення.

– меморандум щодо роботи служби з перевезення, укладений між виконавчими органами рад та громадськими об’єднаннями, ініціативними групами осіб з інвалідністю та батьками дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату.

До слова, у Чернігівській області проживають більше 80 тисяч осіб з інвалідністю (в тому числі і дітей), з них 3,3 тисячі пересуваються за допомогою колісних крісел.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"