У Сосницькій ОТГ – конкурс на старосту


 

На минулих виборах була скасована норма про прямі вибори старост в об’єднаних територіальних громадах. І тепер діють непрямі вибори – старости обираються громадою і депутатами за поданням голови громади. І більшість ОТГ на Чернігівщині вже попризначали старост у старостинських округах. А от Сосницька ОТГ вибрала трохи важчий шлях вибору старост – там шукають старост через відкритий конкурс, що проходитиме у кілька етапів.

 

Староста – це відносно нова посада, створена для того, щоб інтереси всіх жителів сіл і селищ в об'єднаних територіальних громадах були представлені належним чином. Ця людина представляє інтереси жителів у громаді. Староста обирається на п’ять років, є членом виконавчого комітету громади, бере участь у формуванні тієї частини бюджету, що стосується його округу, відповідальний за підготовку програм, які будуть реалізуватися на його окрузі. Тобто з точки зору сільських людей староста – це той самий голова села, але з трохи меншими повноваженнями. І в основному старост вибирають із двох-трьох кандидатур, а остаточно ж його затверджує голова ОТГ. А от у Сосницькій ОТГ всі претенденти на посаду старости написали «Перспективний план розвитку старостинського округу».

Усі бажаючі спробувати себе в ролі старости мають подати заявку до 30 грудня 2020 року. Після цього найбільш компетентні та вмотивовані кандидати будуть відібрані конкурсною комісією для участі у наступному етапі. Два фіналісти по кожному старостату, які пройшли перший етап відбору, будуть запрошені на зустріч із депутатами Сосницької селищної ради для захисту «Програми розвитку старостинського округу», на голосування та подальше затвердження радою громади.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"