У селі по грошах ходять, але підняти їх не дозволяє недолуге законодавство

У центрі села Браниця стоїть недобудоване приміщення лазні, «подароване» колишнім місцевим колгоспом сільській громаді, яка впродовж майже двох десятиліть не може його ні добудувати, ні продати.

На думку сільського голови Наталії Моруги, найкращий варіант – продати, бо на добудову і потім на утримання сільської лазні все одно немає грошей. І в спонсорів не візьмеш, бо тоді сільського голову можуть звинуватити в корупції.

Але й з продажем схожа проблема: потрібно виготовити на приміщення технічну документацію. А за які гроші? Ні, на рахунку сільської ради вони є, наторгували за оренду земель запасу і резерву, але ними розпоряджається державне казначейство, дозволяє громаді брати їх тільки на «захищені статті» - зарплату бюджетникам і енергоносії. Встановлена заборона навіть на оплату за телефонний зв'язок, не говорячи вже за виготовлення якоїсь технічної документації.   Хоча від останнього була б потрійна користь для села: від продажу приміщення одержали б додаткові кошти, позбулися б непривабливого довгобуду і кілька місцевих жителів мали б роботу на малому підприємстві, отже і в подальшому збільшення надходжень до бюджету.

Залишив колишній колгосп селу і недобудований житловий будинок, але й він незабаром може розвалитись, бо «дурнувате» законодавство поставило перепони і не дозволяє сільській громаді ефективно використати й цей довгобуд.

Той же колишній колгосп викопав у центрі села каскад ставків, що без фінансової підтримки перетворилися в ганебні чагарники і навіть стихійні смітники.  Дещо планують зробити толокою, але знаходилися спонсори, що обіцяли повернути ставкам первинну їхню красу, але знову ж уперлись у дозвільно-заборонні норми. Обійти їх, як дехто робить, побоялись і сільський голова, і спонсори.

Подібних прикладів можна найти в переважній більшості інших сіл (якщо не у всіх), в даному випадку Бобровицького району, і всієї Чернігівщини та України.Якби яка влада порахувала, скільки грошей і нових робочих місць валяється у нас під ногами? І це тільки через заборонні норми!.. А ще більше, напевно, через « не включені мізки» на щось нове ефективне… Зате що найкраще навчились, так це – старцювати і плакатись…

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"